Carabinieri din R. Moldova participă la Exercițiului internațional „SCUTUL ALBASTRU AL CARPAȚILOR 2023”, desfășurat în România


Centrul de Pregătire și Perfecționare a Cadrelor Jandarmi Ochiuri din România este gazda Exercițiului internațional „SCUTUL ALBASTRU AL CARPAȚILOR 2023” în perioada 17 – 21 iulie curent.
La exercițiu participă 150 de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne de la București și 59 de militari și polițiști străini din cadrul structurilor de jandarmerie și poliție din R. Moldova, Franța, Italia, Spania, Olanda, Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria și Iordania, dar și militari ai Grupului 1 EOD al Centrului de Instruire Sprijin de Luptă Râmnicu Vâlcea, din cadrul Ministerului Apărării Naționale al României, Filiala de Cruce Roșie Dâmbovița.
De asemenea, parte din exercițiu sunt si experți ai Center of Excellence for Stability Police Units Vicenza, EULEX KOSOVO, Forței de Jandarmerie Europeană EUROGENDFOR și NATO Stability Policing.
„Scutul Albastru al Carpaților reprezintă o oportunitate unică de a consolida parteneriatele și de a îmbunătăți expertiza operațională în domeniul securității publice și gestionării unor situații de urgență. Va fi un test al pregătirii noastre atât individual, cât și colectiv, și un prilej de a demonstra angajamentul nostru față de apărarea și protecția cetățenilor noștri”, a declarat la ceremonia de deschidere a evenimentului prim-adjunctul inspectorului general și Șef al Statului Major al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Liviu Uzlău, subliniind importanța colaborării și eforturilor comune pentru adaptarea la contextul de securitate.
Exercițiul este unul de nivel operativ, combinat – JOINT cu având tema „Activitatea misiunii de poliție civilă a Uniunii Europene pentru implementarea unui dublu mandat în vederea stabilizării unei situații conflictuale într-o provincie caracterizată de insecuritate”.
Obiectivul exercițiului este antrenarea participanților care pot fi dislocați în misiuni internaționale, sub egida Uniunii Europene, în vederea stabilizării unei situații conflictuale într-o provincie caracterizată de insecuritate și urmărește asigurarea unei înțelegeri comune asupra particularităților care pot influența situația operativă și planificarea măsurilor de răspuns, exersarea mecanismelor operaționale necesare şi coordonarea efortului interinstituțional pentru asigurarea unui răspuns oportun şi eficient, dezvoltarea orizontului de înțelegere a tehnicilor și metodelor de lucru prin schimbul de experiență şi expertiză cu reprezentanții din statele invitate.











































































