06:44:28 03.12.2021
Stiri

Bursa Română de Mărfuri trece Prutul și va contribui la crearea și dezvoltarea unei piețe competitive a energiei în Republica Moldova, în special în sectorul gazelor naturale

Actualitate 20.10.2021 11:58 Vizualizări1063 Autor: Ziarul National
Bursa Română de Mărfuri trece Prutul și va contribui la crearea și dezvoltarea unei piețe competitive a energiei în Republica Moldova, în special în sectorul gazelor naturale


Bursa Română de Mărfuri (BRM), cel mai vechi operator privat de platforme de tranzacționare a mărfurilor din România, își deschide oficial operațiunile în Republica Moldova, dorind să contribuie la construcția unei piețe competitive de energie, transparentă și nediscriminatorie, inclusiv în sectorul gazelor naturale, în beneficiul consumatorilor casnici sau industriali.

Evenimentul are loc în momentul în care R. Moldova se confruntă cu o criză pe piața gazelor naturale și încearcă să găsească surse alternative de aprovizionare a republicii, în condițiile în care negocierile cu „Gazprom” pentru încheierea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale decurg anevoios.

„Vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova. Prin prezența sa, BRM va contribui la întărirea securității energetice în Republica Moldova, ajutând la formarea celui mai bun preț pentru consumatorul final, iar în acest fel - la prevenirea oricăror crize pe piața de energie. BRM va ajuta Republica Moldova să-și onoreze integral obligațiile legate la participarea sa în Comunitatea Energetică Europeană, în beneficiul cetățenilor săi”, se arată într-un comunicat de presă al BRM.

Bursa Română de Mărfuri este astăzi cel mai mare operator al unei burse de mărfuri din România, gestionând un volum mediu anual de peste 5 000 de tranzacții, însumând peste 65 TWh, între altele, cu gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, certificate CO2, materiale de construcții sau cereale.

Mai mult, BRM este lider de piață în tranzacționarea gazelor naturale în România, licitând peste 70% din consumul intern național, iar la nivelul anilor 2018 și 2020 a tranzacționat un procent circa de 90% din consumul național. În perioada 2017-2019, această bursă a tranzacționat un total de 65 TWh pe piața gazelor naturale, iar în 2020 - 71 TWh.

Până la finalul anului 2021, BRM se așteptă să încheie cu un volum de peste 65 TWh. De serviciile BRM în România beneficiază, anual, peste 1 500 de clienți.

„În luna noiembrie, Bursa Română de Mărfuri va împlini 29 de ani de la înființare. În această perioadă ne-am îmbunătățit constant activitatea, adaptându-ne la noile tehnologii și la evoluția piețelor libere de comerț cu mărfuri, inclusiv cu produse energetice. Prin extinderea BRM în Republica Moldova, dorim să întindem o mâină de sprijin autorităților naționale la formarea și consolidarea unei piețe concurențiale a energiei și electricității, oferind mecanisme transparente și nediscriminatorii la achiziționarea și comercializarea de produse energetice. Avantajul major al tranzacționării transparente a energiei pe o piață reglementată este că prețurile se fixează în funcție de cerere și ofertă, iar informațiile despre participanții la piață și volumele tranzacționate sunt accesibile publicului larg, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul consumatorilor finali, cetățeni sau întreprinderi”, a spus Gabriel Purice, Președinte al Bursei Române de Mărfuri”, cităm din același comunicat de presă al BRM.

Menționăm că Bursa Română de Mărfuri a fost fondată în anul 1992 și are drept misiune asigurarea tranzacțiilor pentru toate mărfurile fungibile, iar pe dimensiunea energetică, BRM este reglementată de ANRE și Autoritatea Română de Supraveghere Financiară. BRM este un partener constant de dialog pentru Comunitatea Energetică Europeană și inițiativele sale în Europa Centrală și de Est în scopul diversificării surselor de energie și susținerii consumatorilor prin formarea unor prețuri corecte, eficiență economică, competitivitate, transparență și integritate în sectorul național al gazelor naturale și electricității.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md