23:04:28 25.09.2018
 
Stiri

Bugetul R. Moldova, prejudiciat cu 1,2 milioane de lei din cauza erorilor din rețetele pentru medicamentele compensate

Social 26.05.2018 09:30 Vizualizări1808 Autor: Ziarul National
Bugetul R. Moldova, prejudiciat cu 1,2 milioane de lei din cauza erorilor din rețetele pentru medicamentele compensate
Poză simbol

Curtea de Conturi a depistat o serie de nereguli în ceea ce privește executarea bugetului fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2017. Printre acestea se numără înregistrarea cu erori ale rețetelor pentru medicamentele compensate care ar fi prejudiciat bugetul public cu 1,2 milioane de lei. De asemenea, spitalele sunt subfinanțate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar administrațiile acestora suportă cheltuieli suplimentare, potrivit Curții de Conturi.

Curtea de Conturi a constatat că peste 6 700 de rețete pentru medicamente compensate, în valoare de 1,2 milioane de lei, au fost înregistrate cu erori în sistemul informațional automatizat. În consecință, datele din sistem nu corespund cu cele din rețetele eliberate pe hârtie.

„În 2016, noi am atras atenția prin recomandările noastre referitoare la sistemul informațional. Atunci am găsit 216 rețete pe o persoană, în Hâncești. Acum situația s-a îmbunătățit, aveți doar 68 de rețete înregistrate pe o persoană. Cum este posibil ca atunci când noi avem sistemul informațional Registrul Populației, cu CNP-uri, cum este posibil să fie înregistrate pe o singură persoană? Nicidecum nu înțeleg. Spuneți că nu a fost prejudiciat bugetul, dar părerea auditorilor este de 1,2 milioane de lei, bani care până la urmă pot să intre și în atenția procurorilor”, a afirmat președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, citat de „Radio Chișinău”.

În replică, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Dumitru Parfentiev, a declarat că în aceste cazuri este vorba despre eroare umană și că nu ar fi fost prejudiciat bugetul. El a menționat că sistemul urmează să fie completat cu noi filtre care să nu permită introducerea datelor eronate. „Anul trecut am verificat toate rețetele care au fost prescrise și am constatat că, deși în sistemul informațional a fost introdus greșit fie numele, fie numărul de identificare, valoarea bănească a rețetei nu a fost prejudiciată. Începând de anul acesta introducem filtrul la introducerea codului personal și nu va fi permisă introducerea cifrelor greșite din cod”, a explicat șeful CNAM.

Auditul Curții de Conturi mai arată că 50 de instituții spitalicești au suportat cheltuieli suplimentare de 120 de milioane de lei pentru serviciile medicale oferite pacienților, din cauză că bugetele alocate de la Casa Națională de Asigurări în Medicină nu au fost suficiente. Acest lucru a afectat buna activitate a spitalelor, potrivit Curții de Conturi.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md