08:09:59 20.04.2024
Stiri

Bine de știut: Menajerele, bonele și asistentele familiale pot beneficia de pensii după cinci ani de contribuții în Italia

Actualitate 23.01.2023 14:27 Vizualizări2681 Autor: Ziarul National
Bine de știut: Menajerele, bonele și asistentele familiale pot beneficia de pensii după cinci ani de contribuții în Italia


Anumite categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează în domeniul casnic (menajere, bone, asistente familiale), pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Aceasta este pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată numai de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, informează La legge per tutti.

Pensia cu 5 ani de contribuții: cine poate beneficia, cum se calculează, care sunt cerințele

La ce vârstă se poate obține o pensie cu 5 ani de contribuții?

Pensia pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții, nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care este egală cu 67 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani.

Pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

În termeni simpli, ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Cetățenii cu pașaport al României care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă), scrie rotalianul.com. Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

Actualmente, în Republica Moldova sunt implementate 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia și Republica Belarus.

Aceste documente garantează cetăţenilor Republicii Moldova dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională, achitate de către statul unde au lucrat legal.

Potrivit acordurilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statul în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Acorduri similare sunt semnate cu Republica Italiană și cu Regatul Spaniei, care nu au intrat deocamdată în vigoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md