Bilanț tragic în Europa: valurile de căldură fac 2.300 de victime în doar 10 zile!


Aproximativ 2.300 de persoane au decedat din cauza căldurii în 12 orașe europene în timpul valului sever de căldură care s-a încheiat recent, conform unei analize științifice rapide. Studiul a vizat perioada de 10 zile care s-a terminat la 2 iulie, timp în care mari regiuni din Europa de Vest au fost lovite de caniculă extremă, cu temperaturi ce au depășit 40 de grade Celsius în Spania și incendii de vegetație izbucnite în Franța.
Conform cercetării realizate de specialiști de la Imperial College din Londra și London School of Hygiene and Tropical Medicine, 1.500 dintre decesele estimate ar fi asociate schimbărilor climatice, care au amplificat severitatea valului de căldură. "Schimbarile climatice au amplificat căldura mult mai mult decât era de așteptat, făcând situația mult mai periculoasă", a declarat dr. Ben Clarke, cercetător la Imperial College London.
Studiul s-a desfășurat asupra a 12 orașe, incluzând Barcelona, Madrid, Londra și Milano, unde oamenii de știință au indicat că schimbările climatice au crescut temperaturile caniculare cu până la patru grade Celsius. Cercetătorii au utilizat modele epidemiologice consacrate și informații istorice despre mortalitate pentru a estima numărul de decese, reflectând decesele în care căldura a fost cauza principală, inclusiv cazurile în care expunerea a agravat condiții de sănătate preexistente.
Specialiștii au precizat că au folosit metode revizuite de colegi pentru a estima rapid numărul de decese, deoarece majoritatea deceselor cauzate de căldură nu sunt raportate oficial, iar unele guverne nu publică aceste date. Luna trecută a fost declarat a treia cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată la nivel global, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE. Europa de Vest a avut parte de cea mai călduroasă lună iunie, multe părți ale regiunii întâmpinând un "stres termic foarte puternic" - definit prin condiții resimțite ca fiind de cel puțin 38 de grade Celsius, a explicat Copernicus.
"Într-o lume care se încălzește, este de așteptat ca valurile de căldură să devină mai frecvente și mai intense, afectând tot mai multe persoane din Europa", a declarat Samantha Burgess, lider strategic Copernicus pentru climă. Cercetători de la institutele europene de sănătate au informat recent că, până la 61.000 de persoane ar fi putut muri în timpul valurilor de căldură din 2022, conform unei noi cercetări, sugerând că măsurile de pregătire ale țărilor împotriva căldurii sunt insuficiente.
Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, provenind mai ales din arderea combustibililor fosili, a dus la o creștere a temperaturii medii a planetei în timp. Această creștere a temperaturilor de bază înseamnă că, atunci când survine un val de căldură, valorile termice maxime ating niveluri mult; mai ridicate.













































































