Bani românești pentru ecologia R. Moldova


ASISTENȚĂ // Guvernul României acordă 15 milioane de euro pentru rezolvarea mai multor probleme importante în domeniul mediului din R. Moldova
Mai multe proiecte de mediu importante urmează să fie implementate în următorii ani în R. Moldova, grație unui grant în valoare de 15 milioane de euro, acordat de Guvernul României în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 de milioane de euro. Banii ar putea fi cheltuiți pentru crearea unui sistem integrat de management al deșeurilor, pentru analiza sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în republică, dar și pentru alte proiecte care își așteaptă rândul de zeci de ani.
15 milioane pentru un mediu mai sigur
Parlamentul de la Chișinău a ratificat, acum o săptămână, cel de-al patrulea protocol adițional între Guvernul R. Moldova și Guvernul României la Acordul privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.
Protocolul, care a fost semnat încă în decembrie 2013, presupune acordarea a 15 milioane de euro pentru proiecte în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice. Banii vor fi debursați în cel mult patru ani de zile.
Un document întârziat
„Este vorba despre o sumă importantă pentru Ministerul Mediului, echivalentă cu bugetul pentru un an al Fondului Ecologic Național”, afirmă ministrul Mediului de la Chișinău, SergiuPalihovici.
Oficialul explică întârzierea cu care protocolul a fost propus spre ratificare în Parlament prin faptul că deputații, atât cei de la Chișinău, cât și cei de la București, nu prea vedeau relevanța proiectelor propuse spre a fi finanțate din acești bani.
„Într-o anumită măsură, le dau dreptate. În cele 20 de proiecte propuse inițial de Ministerul Mediului se regăseau mai multe proiecte care fie nu erau relevante, fie erau deja depășite, fie nu puteau fi finanțate prin definiție din fonduri externe. Nu poți finanța activități pentru care ești deja plătit din bugetul de stat”, ne-a explicat ministrul.
O listă nouă de proiecte
Petru a evita cheltuirea irațională a banilor oferiți, Ministerul Mediului susține că va veni cu o listă nouă de proiecte pentru a fi finanțate din banii României.
„Lista urmează a fi convenită în cadrul unei ședințe a colegiului ministerului, care va avea loc săptămâna viitoare. După aceasta, lista va fi discutată în cadrul comisiei mixte moldo-române, iar mai departe o vom propune spre dezbateri ONG-urilor de mediu, Guvernului și Parlamentului. Ne dorim transparență maximă pentru selectarea proiectelor care urmează a fi realizate din acest grant”, afirmă Palihovici.
Deocamdată, ministerul are schițate câteva proiecte care și-ar dori să fie implementate în cadrul acestui protocol.
Managementul integrat al deșeurilor, o prioritate
„R. Moldova are nevoie de un management integrat al deșeurilor pe întreaga țară. Este necesar ca acesta să cuprindă toate elementele, de la colectarea deșeurilor din fiecare localitate, până la prelucrarea acestora. Astăzi, R. Moldova nu are un sistem integrat, se lucrează în baza unei strategii pe opt regiuni”, explică ministrul.
Sergiu Palihovici vede oportunitatea ca, din acest grant românesc, să fie finanțat și un studiu complex privind aprovizionarea cu apă și canalizare a localităților din R. Moldova. „Trebuie să știm exact unde și care sunt necesitățile clare de apă și canalizare și care este fezabilitatea proiectelor pentru a evita cazurile când, spre exemplu, pentru aprovizionarea cu apă a unei localități de nicio mie de locuitori sunt cheltuite milioane de euro. Nimeni nu pune la îndoială faptul că fiecare cetățean trebuie să aibă acces la apă, dar e nevoie de o analiză clară a necesităților”, ne explică oficialul.
De asemenea, în cadrul acestui proiect ar urma să fie trecute în revistă toate rețelele edificate până în prezent, dar și o analiză a situației în care se află stațiile de epurare construite în ultimii ani.
„Din păcate, 92 la sută din stațiile de epurare construite în ultimii ani nu funcționează deloc sau funcționează la o capacitate mică. Motivele sunt diferite. Unele funcționează prost pentru că au fost supradimensionate, altele - pentru că au fost folosite tehnologii care dau faliment”, mai spune ministrul.
Zone eco-turistice noi, la Prut
Pe lista de proiecte cu care Ministerul Mediului își propune să vină la comisia mixtă moldo-română se va regăsi și un proiect privind studiul apelor subterane ale R. Moldova.
Ultimul studiu de acest fel s-a făcut pe timpul sovieticilor, ne explică SergiuPalihovici. De atunci, unele ape subterane au dispărut, altele și-au schimbat cursul. Curioasă este și calitatea acestor ape.
Din banii românești acordați pentru proiecte de mediu ar putea fi restabilite și două ecosisteme, prin crearea unor zone eco-turistice.
„Vrem să reconstruim ecosistemul Valea Prutului de Jos și Lacul de acumulare Costești-Stânca”, ne dezvăluie ministrul prioritățile pe care le vede pentru a fi realizate.
Proiectele care urmează să fie finanțate de România în cadrul acestui protocol vor contribui la îmbunătățirea calității mediului și sănătății cetățenilor din Republica Moldova, precum și la dezvoltarea și întărirea colaborării bilaterale în domeniul protecției mediului și combaterii efectelor schimbărilor climatice.
Declarație:
Anne Jugănaru, secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România:
„Domeniile de finanțare au fost deja stabilite, iar prima tranșă urmează a fi transferată până la finele acestui an.
România și-a asumat obligația să contribuie la finanțarea combaterii schimbărilor climatice pe termen scurt, iar modul de gestionare a sumelor alocate, precum și implementarea și monitorizarea proiectelor în derulare, urmează a fi stabilite în comun”.











































































