Axa Rusia-Turcia-Iran: Cum a dres Cotroceniul gafa făcută de un consilier al lui Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că afirmaţia referitoare la axa Rusia-Turcia-Iran, rostită cu o zi înainte de consilierul pe securitate Ion Oprişor în numele Administraţiei Prezidenţiale, va trebui explicată tot de acesta.
Mesajul a fost catalogat drept o gafă de către analiştii politici.
El a fost transmis luni, în deschiderea programului „Securitate în Regiunea Mării Negre” la care preşedintele a fost reprezentat de Ion Oprişor, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională.
„Actualul context internaţional relevă agravarea unor ameninţări complexe şi dinamice la adresa stabilităţii regiunii extinse a Mării Negre. (...) Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran”, a declarat Ion Oprişor, în numele preşedintelui României.
Întrebat marţi de jurnalişti despre axa menţionată de Oprişor, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să comenteze.
„O să va explice domnul consilier Oprişor ce a vrut să spună cu acea axa”, a afirmat şeful statului.
UPDATE 22:34 - Administraţia Prezidenţială a transmis, ulterior, că nu s-a schimbat poziţia oficială a României în ce priveşte relaţia cu Turcia, iar acest lucru a fost transmis chiar de Oprişor, în aceeaşi zi, ambasadorului turc Osman Koray Ertas.
În ce priveşte mesajul iniţial, de luni, al consilierului prezidenţial, acesta a fost „pregătit în contextul unui eveniment care presupunea o abordare mai degrabă analitică a mediului de securitate din zona Marii Negre.
„Formularea pasajului în cauză, prin lipsa acurateţei redactării sale, a lăsat loc unor interpretări care nu corespund modului în care România se raportează la Turcia. Nu există nicio schimbare a poziţiei oficiale a ţării noastre privind relaţia cu Turcia”, transmite Administraţia Prezidenţială.
În ce priveşte întâlnirea dintre Oprişor şi diplomatul turc, „partea turcă a primit clarificările oferite, ambele părţi convenind că relaţiile bilaterale dintre Turcia şi România continuă, neafectate, în aceiaşi parametri că şi în prezent”.
Turcia face parte din NATO din 1952, însă în ultima perioadă relaţiile cu aliaţii s-au răcit, în special după tentativa de lovitură militară eşuată anul trecut.
Sursa: ziare.com
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski