18:24:35 25.09.2022
Stiri

Avocatul Poporului, despre SCUMPIRILE la serviciile medicale: „Asistența medicală va deveni un LUX NEPERMIS pentru mii de cetățeni”

Social 22.02.2017 13:02 Vizualizări4702 Autor: Ziarul National
Avocatul Poporului, despre SCUMPIRILE la serviciile medicale: „Asistența medicală va deveni un LUX NEPERMIS pentru mii de cetățeni”


Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, va iniția o investigație în legătură cu scumpirea serviciilor medicale, pentru a stabili măsura în care au fost justificate aceste majorări de prețuri, pe tipuri de servicii, și cât s-a ținut cont de coraportul preț/venituri al persoanelor.

Potrivit lui Cotorobai, aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății nu doar a persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea.

„Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social-vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidității și mortalității. Și fără aceste scumpiri multe persoane nu se adresau la medic din lipsă de bani sau din cauza corupției în sistemul de sănătate. Și asta deoarece pensia medie lunară nu acoperă minimul de existență pentru pensionari, iar salariul minim pe țară stabilit nu acoperă minimul de existență calculat semestrial”, argumentează ombudsmanul.

În același context, acesta a prezentat și datele Biroului Naţional de Statistică, care arată că în I semestru al anului 2016 minimul de existenţă în R. Moldova a fost de 1813,7 lei, iar salariul minim lunar - de 2 100 de lei.

Ombudsmanul nu exclude necesitatea adaptării prețurilor la realitățile de ultimă oră, dar ține să atenționeze autoritățile că aceste măsuri urmează a fi aplicate în asemenea manieră, încât să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri
25.09.2022 10:21 447 Pentru o moarte cu folos

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md