AVERTISMENT: „Există o mare probabilitate ca, pe 9 mai, agenții ruși, reprezentați de comuniști și socialiști, să încerce să repete scenariul lansat în Ucraina în 2014”


Scenariul aplicat de ruși în Ucraina încă în 2014 s-ar putea repeta în R. Moldova pe 9 mai curent, avertizează fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, reprezentant al Platformei DA. Moțpan îndeamnă cetățenii R. Moldova să nu participe în această zi la „acțiuni propagandistice rusești”, mai ales că recentele provocări din Transnistria ar fi adus pe malul drept al Nistrului mai mulți reprezentanți ai grupurilor de recunoaștere și sabotaj ale Federației Ruse.
„Există o mare probabilitate ca, pe 9 mai, agenții ruși, reprezentați de comuniști și socialiști, să încerce să repete scenariul care a fost lansat în Ucraina în 2014, când forțele proruse au ieșit cu panglici bicolore la mitinguri cerând crearea așa-numitei Novorossiya. Pe 9 mai, liderii forțelor politice proruse din Republica Moldova s-ar putea să-și dorească destabilizarea situației în Chișinău. Să nu uităm că pe teritoriul Transnistriei se află un contingent destul de mare al forțelor armate ale regimului separatist, dar și Grupul Operaiv al Trupelor Ruse, care pot sprijini tulburările inspirate de agenții ruși”, susține Moțpan.
Fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne presupune că recentele atacuri teroriste din Transnistria au urmărit scopul creșterii fluxului de refugiați din regiune, în care s-ar fi infiltrat lesne grupurile de recunoaștere și sabotaj ale Federației Ruse, staționate la o bază militară din Transnistria.
„Este pentru prima dată când, partidele proruse nu au o majoritate în Legislativ, iar o înfrângere în Ucraina le-ar slăbi influența în republica noastră. De aceea, o încercare de a readuce R. Moldova în sfera de influență a Federației Ruse, ceea ce ar însemna pierderea suveranității și a independenței după modelul Belarusului, este posibilă. Istoria recentă ne reamintește că Republica Moldova, ca și alte țări din spațiul post-sovietic, după prăbușirea URSS a pornit pe calea construirii unui stat democratic, european. Din păcate, conducerea politică de la Kremlin în loc să construiască democrația și să-și dezvolte propria țară, a decis să fure libertatea altor popoare”, punctează Chiril Moțpan.
CITIȚI și VIDEO // Jurnalista ucisă la Kiev de o rachetă rusească tocmai îi solicitase un interviu președintei Maia Sandu: Mesajul șefei statului pentru cetățenii R. Moldova în contextul zilei de 9 mai
Fostul deputat amintește de evenimentele de la începutul anilor '90, când un val de „operațiuni speciale”, cauzate aparent de serviciile speciale ale Federației Ruse, au cuprins o serie de state care-și declaraseră independența. Așa s-a întâmplat în Osetia de Sud și Abhazia, în Crimeea, dar și în Transnistria, care a ajuns pe mâna unor marionete ale Kremlinului.
„Niciodată nu am putut numi, oficial, Transnistria teritoriu ocupat, nu doar din cauza că am fi avut parte de amenințări la securitata statului, ci și pentru că republica a fost condusă de politicieni proruși. Astăzi, când „agenții ruși” aflați în instituții ale statului sunt în minoritate și când peste Republica Moldova planează nu doar o amenințare teoretică, ci una cât se poate de reală, oficialii de la Chișinău sunt obligați să acționeze rapid și radical:
Prin declanșarea unui război deschis pe scară largă în Ucraina, Federația Rusă a demonstrat că democrația și dreptul popoarelor la autodeterminare și propria alegere a vectorului politic extern îi sunt absolut străine. Moscova consideră țările post-sovietice drept coloniile sale ale căror resurse vrea să le exploreze”, afirmă Chiril Moțpan.
Aceeași sursă îndeamnă cetățenii R. Moldova să nu participe pe 9 mai la acțiunile propagandistice rusești, alături de cei care vor scanda „dacă trebuie, repetăm”: „Aceasta ar însemna susținerea indirectă a desfășurării unei alte așa-zise „operațiuni specială” a Federației Ruse deja pe teritoriul nostru. Toată lumea este astăzi alături de Ucraina în lupta ei eroică împotriva răului. Va fi și alături de noi, dacă nu ne vom vinde demnitatea. Nu ne putem baza pe mila agresorului. Și nimeni nu-i atacă pe cei puternici și determinați să-și apere independența și dreptul la viață. Uniți suntem puternici”, și-a încheiat mesajul reprezentantul Platformei DA.









































































