08:54:41 11.05.2025
Stiri

Aventurile fiicei dictatorului

Social 19.01.2014 16:00 Vizualizări6028
Aventurile fiicei dictatorului

Privilegiații // Lica Gheorghiu și iubiții ei

Liderul comunist Gheorghe Gheor­ghiu-Dej și Maria Stere Alexe au avut două fiice, care în copilărie au fost stigmatizate din cauza activității politice a tatălui, urmând primii ani la o scoală evreiască, singura care le-a primit. După divorțul părinților, Vasilica (Lica) și Constantina (Tanti) au fost crescute de bunici la Galați, apoi la București.

Prințesa roșie

Au fost trimise de tatăl lor să urmeze facultăți la Moscova, Tanti a rămas acolo, obținând diploma de inginer. Lica a renunțat la Institutul Econo­mic în favoarea actoriei, deși nu avea talent. Lica era favorita lui Gh. Gheorghiu-Dej și se spunea că datorită ei s-au construit Studiourile Cinematografice de la Buftea. Lica a fost numită de contemporani Prințesa Roșie.

Mariajele

În urma primului mariaj cu Marcel Popescu, li s-au născut trei copii. Următorul soț al Licăi a fost inginerul Gheorghe Rădoi, care, din funcția de director al Uzinei de Autocamioane Brașov, a ajuns peste noapte viceprim-ministru. În vara 1958, Lica l-a cunoscut pe doctorul ortoped Gheorghe Plăcinteanu, un om tandru și educat, cu părinți profesori universitari. Povestea lor de iubire avea conotații aparte de profunzime. Cei doi amorezi alunecau pe toboganul sentimentelor, neștiind ce le rezervă viitorul. Își expediau scrisori de dragoste pline de jurăminte. Securitatea i-a urmărit pas cu pas și nu s-a mărginit doar la acțiuni de intimidare.

Intervenția tatălui

Divorțul Licăi de ultimul soț, Rădoi, l-a afectat în mod deosebit pe Dej, care a trecut la represalii, dând mână liberă ministrului de Interne, atât în cazul doctorului, cât și în cazul lui Cezar Grigoriu, soțul lui Tanti. Ministrul satrap, la rândul său, a dat ordin să-i reducă la tăcere. Gheorghe Plăcinteanu este încarcerat în penitenciarul de la Râmnicu Sărat și moare la doar 36 de ani. Cezar Grigoriu va muri într-un accident de circulație, în condiții misterioase.

Activitatea artistică

Lica a avut destule eșecuri la început, deși a fost distribuită în multe filme. Circula gluma pe seama ei că „actrița nu este talentată, dar este tare-n tată”. Distribuită de regizori loiali partidului, juca alături de actori valoroși. Prezenţa ei garanta cel puţin un buget satisfăcător. În „Lupeni ’29” a deținut rolul principal, având deja experiență; nu era inhibată, prezentându-și complex personajul. Filmul a fost premiat cu Medalia de Argint pentru scenele de masă şi cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de la Moscova, din 1963.

După moartea tatălui, însă, toți cei care i se declarau mari prieteni au început s-o evite, prefăcându-se că nu o cunosc. Filmele din a căror distribuţie făcea parte au primit interdicţia de a mai fi rulate.

Final discret. Vasilica a trecut în lumea umbrelor uitată de lume. A fost înmormântată la Cimitirul „Sfânta Vineri”, în ziua de 19 martie 1987, exact în ziua când a fost înhumat tatăl său (cu 22 de ani în urmă). Când sicriul a fost coborât în groapă, locomotivele din apropiere au șuierat prelung în amintirea fostului ceferist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Lica Gheorghiu a încercat să joace rolul de primă doamnă, în condiţiile în care Dej, după divorţul de Maria Stere, nu se recăsătorise.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte