Autoritățile R. Moldova au găsit soluția pentru reducerea numărului de condamnări ale statului la CtEDO: CC și CSJ vor solicita avize consulative de la Înalta Curte de la Strasbourg înainte de a pronunța verdicte


Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție vor putea să solicite Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) emiterea unui aviz consultativ în chestiunile de principiu privind interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților definite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Potrivit unui proiect de lege votat astăzi în a doua lectură de către Parlament, acest lucru va fi posibil doar în cazul unor litigii care se află în curs de soluționare în fața organelor de jurisdicție, iar solicitarea va fi motivată prin prezentarea aspectelor relevante ale contextului juridic și de fapt ale cauzei respective.
Avizele consultative ale CtEDO nu vor avea caracter obligatoriu, însă vor avea importanță juridică. Totodată, sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului pentru emiterea unui aviz consultativ nu va împiedica formularea ulterioară a unei cereri individuale în fața CtEDO în legătură cu aceeași cauză.
Potrivit autorilor proiectului de lege, solicitarea avizelor CtEDO va oferi mai multe garanții pentru aplicarea corectă în practică a prevederilor care se referă la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și va avea drept rezultat reducerea condamnărilor Republicii Moldova la CtEDO.
Amintim că CtEDO a pronunțat, în total, 575 de hotărâri împotriva R. Moldova și a dictat achitarea unor prejudicii în sumă de circa 19 milioane de euro.
Mai mult de jumătate din violările constatate în privința R. Moldova sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil (234), protecția proprietății (160), tratamentul inuman și degradant (179), dreptul la libertate și siguranță (121).









































































