Artiști europeni de PRESTIGIU, invitați la un festival internațional în Chișinău
Restaurare // Exteriorul și încăperile din demisolul Sălii cu Orgă vor fi reparate din sprijinul acordat de Guvernul României
Deși în plină reparație capitală și momentan fără săli de repetiție, la Sala cu Orgă se va desfășura și în acest an Festivalul Internațional de Muzică „J.S. Bach”, care se află la cea de-a șasea ediție.
Evenimentul de excepție va avea loc în perioada 27 martie - 2 aprilie curent, iar în cadrul acestuia vor avea loc patru concerte la care vor evolua artiști de prestigiu din mai multe țări europene.
Organiști celebri
Deschiderea festivalului va fi susținută de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-i ca soliști pe doi violoniști de excepție.
Este vorba de Liviu Prunaru, concertmaistru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, „Royal Concertgebouw Amsterdam”, şi soția sa, violonista de origine rusă Valentina Svyatlovskaya, membră a aceluiaşi prestigios ansamblu.
În fiecare an sunt invitați artiști diferiți, iar de această dată la orgă va interpreta reputatul spaniol, Juan de la Rubia, organist titular al celebrei catedrale „Sagrada Familia” (Sfânta Familie), care va încheia festivalul.
Potrivit directoarei Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, se duc tratative ca la ediția viitoare să fie adus un organist celebru, de la Leipzig, de la Biserica „Sfântul Toma”, acolo unde este înmormântat Johann Sebastian Bach.
Creații accesibile
Repertoriul festivalului este dedicat preponderent creației lui Bach și creației contemporanilor săi. „Muzica renumitului compozitor se bucură întotdeauna de succes, pentru că este profundă, filosofică, dar și foarte accesibilă publicului”, menționează directoarea Sălii cu Orgă.
Acum șase ani, prima ediție a festivalului a fost organizată de probă, dar inițiatorii au observat că acest proiect merită să fie realizat în fiecare an și este așteptat de melomani în această perioadă, când este și ziua de naștere a lui Bach.
Totodată, repertoriul compozitorului cuprinde creații corale, dedicate anumitor sărbători religioase, care se potrivesc perfect în apropierea Sfintelor Sărbători de Paști.
Fonduri
Festivalul este patronat de Sanda Diviricean, care prin intermediul Fundației Culturale „J.S. Bach” adună fondurile necesare pentru buna organizare a evenimentului internațional.
„De obicei, nu am avut probleme financiare, dar încercăm și noi să înțelegem situația critică prin care trec toți, așa că în acest an am invitat mai puțini artiști, însă am ținut cont ca să fie de mare calitate”, mai precizează Larisa Zubcu.
Invitații sunt întotdeauna receptivi și, potrivit organizatorilor, își doresc un minimum necesar pentru a evolua la Chișinău, mai ales că sala unică este cunoscută printre artiștii europeni.
Reparații de un milion de euro
Cu toate acestea, Sala cu Orgă se află în plină reparație, iar un milion de euro, oferit de Guvernul României, este destinat pentru restaurarea exteriorul clădirii, dar și repararea încăperilor de la demisol.
„Deja au început lucrările la temelii, se face drenaj și se duce o luptă crâncenă contra mucegaiului, care a persistat la noi foarte mulți ani”, spune directoarea instituției.
Potrivit acesteia, în proiect este indicat că lucrările vor fi finalizate în luna iulie a anului curent, dar întrucât au apărut tot felul de lucrări neprevăzute, este posibil ca reparația să fie prelungită cu două luni.
„Urmează o muncă minuțioasă, iar acolo unde au căzut elementele decorative vor fi restaurate, construite din nou, cei patru lei - doi în față și doi în spatele clădirii, de asemenea, vor fi restaurați”, precizează Larisa Zubcu.
Deocamdată, artiștii fac repetiții la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și urmează să revină în sălile lor abia din toamnă, când toate lucrările vor fi încheiate.
Muzica - terapie
Sala propriu-zisă în care se organizează concerte rămâne neatinsă, așa că reparația nu va afecta desfășurarea ineditului festival în cadrul căruia pe 29 martie va mai evolua Edoardo Catemario din Italia cu un recital la chitară și în data de 31 martie va evolua „Kiev Brass Quintet” din Ucraina.
Organizatorii îndeamnă publicul să-și ia un răgaz, să evadeze prin muzică de la viața cotidiană destul de tumultoasă în Republica Moldova.
„Muzica este și o terapie. Eu cunosc multe persoane, care mi-au mărturisit după concert că au venit la Sala cu Orgă la recomandarea medicului psihiatru, care le-a sugerat să vină să asculte un recital de orgă, aceasta fiind benefică pentru starea generală a omului”, recunoaște directoarea instituției.
Muzica de excepție, dar și o sală de concert, care să fie dotată cu candelabre de cristal de Boemia și „în care lustra centrală cântărește o tonă și jumătate este o mare bogăție”, relatează Larisa Zubcu, care ne convinge că Sala cu Orgă după reparație va fi o importantă carte de vizită a orașului Chișinău.
Premiu pentru R. Moldova de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați! Maia Sandu: „Suntem mândri că oamenii R. Moldova au fost recunoscuți pentru solidaritatea și compasiunea arătate în momentul în care am primit sute de mii de ucraineni”
Peste 1 060 de fermieri cărora seceta le-a distrus roada din acest an au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul însumă de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern:
PROTOCOL // Cantonamente sportive comune și atragerea de fonduri europene, cu sprijinul României! Elisabeta Lipă: „Ne asumăm responsabilitatea de a dezvolta și sprijini sportivii din R. Moldova și a le oferi tot suportul necesar”