„Argumentul” care a convins-o pe Anca Dragu să lase „confortul” de la București pentru a rezolva problemele băncii centrale de la Chișinău: „Această începere a negocierilor pentru aderarea la UE este un moment unic, de importanță covârșitoare”


Momentul pe care îl traversează R. Moldova în prezent, după acceptul Consiliului European de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană, este „foarte important” și „nu trebuie ratat”, afirmă guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
Pentru a veni la cârma băncii centrale de la Chișinău, la finele anului 2023, Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor Publice de la București, a lăsat postul deținut în Senatul României.
Întrebată de Ziarul NAȚIONAL, în cadrul podcastului BNM „Dă sens banilor”, care a fost cel mai puternic argument ce a convins-o să lase „confortul” de la București, unde deținea o funcție publică înaltă și unde îi este familia, pentru a „rezolva problemele” băncii centrale de la Chișinău și a pregăti instituția către aderarea Republicii Moldova la UE, Anca Dragu a răspuns că și la Chișinău se simte „ca la București”.
„În primul rând, trebuie să spunem că distanța de la București la Chișinău este exact distanța de la București la Cluj. Sunt în jur de 450 - 460 de km, adică asculți în mașină două podcasturi mai lungi și ajungi de la București la Cluj sau la Chișinău. Deci, nu este o distanță nici fizică, nici mentală foarte mare și vreau să insist asupra acestui concept de distanță mentală. La Chișinău mă simt ca la București. Și nu aș putea spune că am lăsat un confort. Și la București munceam foarte mult, în oricare oraș am lucrat am muncit foarte mult și îmi vedeam familia sau prietenii doar în weekend sau, eventual, seara târziu”, a ținut să precizeze guvernatoarea Dragu.
CITIȚI și Angajații Băncii Naționale a Moldovei, cercetați penal în dosarul „furtul miliardului”, SUSPENDAȚI din funcții de către guvernatoarea Anca Dragu: „Aceste măsuri trebuiau luate mai demult pentru a asigura credibilitatea sistemului”
Șefa BNM a adăugat că, după inițierea negocierilor de aderare cu UE, „toți” trebuie să depunem eforturi ca aderarea R. Moldova la UE să devină realitate.
„Este foarte important momentul pe care R. Moldova îl traversează acum. Această începere a negocierilor pentru aderarea la UE este un moment unic, este un moment la care nu speram acum câțiva ani și cred că trebuie toți să facem toate eforturile pentru ca acest vis, aderarea la UE, să devină realitate. Deci, este vorba despre importanța covârșitoare a momentului actual și nu trebuie ratat. Toate lumea, cum spuneam, trebuie să pună umărul și să facem acest efort să fim în UE”, a spus guvernatoarea BNM, Anca Dragu.
În cadrul aceluiași podcast, Anca Dragu a punctat că printre obiectivele pe care și le-a trasat sunt independența și integritatea BNM, contribuția la parcursul european al R. Moldova, stabilitatea prețurilor și susținerea intermedierii financiare pentru susținerea activității economice, precum și creșterea sustenabilă a economiei R. Moldova.
„Să nu uităm că avem în minte întotdeauna un proces de convergență: R. Moldova trebuie să se apropie de UE, inclusiv în ceea ce privește bogăția și prosperitatea. Și să vă dau un exemplu care arată că acest lucru e posibil. În anul 2000, când România a luat decizia de a face toate eforturile pentru a deveni membru al UE, veniturile PIB per capita în paritatea puterii de cumpărare era undeva la circa 26% din media UE. Cam atâta este astăzi și în Republica Moldova. La momentul aderării, deja eram undeva la 44%, adică aproape o dublare. De ce? Exact din aceste reforme pe care România a trebuit să le implementeze în procesul de negociere și de aderare. Cum spuneam, aderarea în sine e un proces de reformă și este un mare pas înainte. Astăzi România are un PIB per capita undeva la 78% din media europeană. Adică, este peste Grecia și în apropiere de Polonia, Ungaria și Portugalia. În 2000, la 20 și ceva la sută, nu prea ne gândeam că e posibil acest lucru, dar da, a fost posibil cu muncă, cu reforme, și cu acest gând zilnic că noi suntem parte a UE și asta înseamnă comerț cu Uniunea, investiții în și dinspre Uniune, plăți în euro rapide și sigure. Cam așa văd eu provocările și cam așa pot să contribui prin acest mandat”, a afirmat Anca Dragu.
Menționăm că Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a deținut anterior funcția de ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României, fiind prima femeie care a deținut acest post.
Ea a fost numită la cârma BNM pentru un mandat de șapte ani după ce, pe 21 decembrie 2023, Parlamentul l-a demis pe guvernatorul Octavian Armașu, acuzat că obstrucționează procesul de recuperare a banilor furați din sistemul bancar și că păstrează în funcție oamenii implicați în jaful miliardului. Armașu a respins acuzațiile.









































































