06:07:36 24.05.2024
Stiri

Argumentele CEC, care a respins respins cererea lui Usatîi de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii unui referendum republican privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate

Actualitate 10.04.2024 16:37 Vizualizări1230 Autor: Ziarul National
Argumentele CEC, care a respins respins cererea lui Usatîi de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii unui referendum republican privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate


Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins marți cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea inițierii unui referendum republican consultativ privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv pentru erori preocedurale. Cererea a fost depusă de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a anunțat că va ataca decizia CEC în instanța de judecată.

Autoritatea electorală centrală și-a argumentat decizia prin faptul că hotărârile Curții Constituționale stipulează faptul că „sunt supuse referendumului consultativ problemele de interes naţional, în scopul consultării opiniei poporului asupra unor astfel de probleme şi adoptării ulterioare, de către autorităţile publice competente, a unor hotărâri definitive”.

Totodată, formularea textelor supuse referendumului trebuie să asigure o liberă formare a voinţei electoratului și să permită înţelegerea clară a textului propus spre examinare celor chemaţi să participe la referendum, dar şi a consecinţelor votului lor.

„Comisia a constatat că inițiatorii referendumului intenționează să consulte opinia cetățenilor Republicii Moldova, fără a specifica exact care sunt consecințele votului lor. Este clar că un referendum consultativ nu poate genera efecte juridice. Totuși, un referendum republican consultativ nu este doar un sondaj de opinie și alegătorii urmează a fi informați, de la etapa de colectare a semnăturilor, care vor fi consecințele referendumului. Altfel, alegătorii pot fi manipulați și implicați într-un proces fără o finalitate juridică și fără consecințe, deoarece nu este clar care este autoritatea publică căreia vor fi prezentate rezultatele referendumului și care ar trebui să fie acea hotărâre definitivă ce ar urma să fie adoptată de entitatea responsabilă ca urmare a desfășurării referendumului”, explică CEC.

Un alt argument invocat de CEC este faptul că un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța președintele să dizolve Parlamentul.

„N-am vrut să cred că atât de grosolan poate fi încălcat dreptul celor aproape 70% din cetățenii R. Moldova care-și doresc anticipate. Stimați cetățeni, ei așa ne vor – docili și muți. Această guvernare monstruoasă care a uzurpat până și voința oamenilor, trebuie oprită!”, a reacționat Renato Usatîi.

CEC a respins orice ingerință în activitatea sa și a îndemnat subiecții electorali să dea dovadă de responsabilitate politică și să nu atragă instituția în jocuri politice, în preajma unui scrutin electoral.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md