21:58:56 01.03.2024
Stiri

APROBAT // Peste 15 MILIARDE de lei pentru Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală în 2024. Cum vor fi împărțiți acești bani

Actualitate 07.12.2023 16:16 Vizualizări1139 Autor: Ziarul National
APROBAT // Peste 15 MILIARDE de lei pentru Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală în 2024. Cum vor fi împărțiți acești bani


Proiectul legii Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2024 prevede venituri și cheltuieli în valoare de 15,4 miliarde de lei. Potrivit documentului votat astăzi în primă lectură de către deputați, valoarea veniturilor FAOAM va crește în 2024 cu 6,1% față de cele precizate în 2023.

Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, din suma totală a FAOAM, veniturile proprii, inclusiv donațiile din sursele externe, vor constitui 8,4 miliarde de lei sau 54,6%, iar 45,4% vor fi transferurile de la bugetul de stat.

Respectiv, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, achitate de angajați, vor constitui 8 miliarde de lei, cu 15,1% mai mult decât suma aprobată în 2023. Totodată, veniturile acumulate din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă achitată de persoanele fizice vor fi de 162 de milioane de lei. De menționat că, la anul viitor, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală ar urma să se mențină la nivelul anului 2023 și să constituie 12 636 de lei.

În 2024, Fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice va fi de 15,1 miliarde de lei, cu 8,9% mai mult decât anul trecut. Cea mai mare parte din cheltuieli, 7,7 miliarde de lei, este destinată pentru asistența medicală spitalicească. 648 milioane de lei sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, iar 23 de milioane de lei pentru majorarea salariilor medicilor rezidenți.

Alte 70 de milioane de lei sunt destinate pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru medicamentele și consumabilele costisitoare achitate suplimentar cazului tratat, iar 4,4 milioane de lei – pentru serviciile medicale acordate refugiaților din Ucraina conform acordurilor de parteneriat încheiate cu Organizația Internațională pentru Migrație și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

De asemenea, anul viitor, se vor majora cheltuielile destinate pentru serviciile medicale prestate de instituțiile medico-sanitare în baza principiului medicinii de familii. Acestea vor ajunge la 3 miliarde de lei. Iar pentru serviciile medicale prestate în ambulator, inclusiv serviciile stomatologice, sunt estimate cheltuieli de 1,3 miliarde de lei. Aceeași sumă este planificată pentru asistența medicală urgentă prespitalicească.

Pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale sunt planificate cheltuieli în valoare de 1 miliard de lei și 80 de milioane de lei. Din suma totală, 54,8 milioane de lei vor fi alocate pentru extinderea listei de medicamente compensate, cu scopul de a spori accesul pacienților la tratamentul maladiilor oncologice, mintale, boli renale, tratamentul diferitor tipuri de alergii etc.

Alte 365 de milioane de lei sunt destinate pentru serviciile medicale de înaltă performanță, iar 94,8 milioane de lei – pentru serviciile de îngrijire paliativă. Va fi majorată până la 130 de milioane de lei suma cheltuielilor destinate pentru îngrijirile medicale comunitare și la domiciliu, de care vor beneficia cetățenii care suferă de maladii cronice în stadiu avansat sau persoanele care au suportat intervenții chirurgicale complexe. Totodată, o parte din cheltuieli sunt destinate pentru finanțarea centrelor comunitare de sănătate mintală și de sănătate prietenoase tinerilor.

În anul 2024, se va majora, cu 20 de milioane de lei, și Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, care va fi de 50 de milioane de lei, bani cheltuiți pentru procurarea utilajului performant, eficientizarea energetică a edificiilor prestatorilor publici de servicii medicale, reparații curente, precum și reconstrucții ale edificiilor instituțiilor.

Alte 55 de milioane de lei sunt destinate pentru Fondul măsurilor de profilaxie. Din acești bani vor fi realizate imunizări, examinări profilactice (screening) în scopul depistării precoce a îmbolnăvirilor, precum și alte activități de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire.

Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024 va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md