16:40:40 04.12.2022
Stiri

Aproape jumătate din acțiunile propuse pentru realizarea condițiilor necesare privind aderarea la UE nu vor fi realizate până la finele anului. Președinta Maia Sandu cere pași concreți și mai multă implicare până în primăvara anului viitor

Actualitate 24.11.2022 15:42 Vizualizări1113 Autor: Ziarul National
Aproape jumătate din acțiunile propuse pentru realizarea condițiilor necesare privind aderarea la UE nu vor fi realizate până la finele anului. Președinta Maia Sandu cere pași concreți și mai multă implicare până în primăvara anului viitor


Doar opt din cele 35 de acțiuni incluse în Planul pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE și urmau a fi finalizate până la sfârșitul anului curent au fost realizate până acum.

În luna decembrie urmează să fie încheiate încă 11, iar 16 dintre ele comportă un risc minor de realizare, au constatat astăzi membrii Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE), convocați de președinta Maia Sandu pentru a discuta progresul privind realizarea Planului amintit.

În total, Planul de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE conține 60 de acțiuni.

Președinta Maia Sandu a menționat că este important ca majoritatea măsurilor rămase pentru 2023 să fie adoptate si implementate până la începutul primăverii anului viitor, pentru a putea invita cât mai rapid Comisia Europeana să evalueze progresele noastre.

Șefa statului a menționat în acest context că este nevoie de mai multă muncă și mai multă implicare, din partea tuturor instituțiilor, pentru a avansa într-un ritm susținut în pofida circumstanțelor complicate din prezent.

Agenda ședinței a vizat și măsurile anticorupție, la toate nivelurile, prin realizarea de anchete proactive și eficiente, precum și prin obținerea unui bilanț credibil al urmăririlor penale și al condamnărilor. La fel, s-a vorbit și despre finalizarea reformei gestionării finanțelor publice, punându-se accent pe îmbunătățirea achizițiilor publice la toate nivelurile de guvernare. Un aspect important discutat a fost și realizarea angajamentului de „dezoligarhizare” a Republicii Moldova, care este și una dintre recomandările formulate în luna iunie de Comisia Europeană, transmite Președinția.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 465 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 465 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md