06:55:42 19.04.2024
Stiri

ANALIZĂ WatchDog // Cetățenii R. Moldova riscă să ÎNGHEȚE în case după 1 ianuarie 2020: „Anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina”

Economie 07.12.2019 16:41 Vizualizări3441 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ WatchDog // Cetățenii R. Moldova riscă să ÎNGHEȚE în case după 1 ianuarie 2020: „Anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina”


În casele noastre ar putea să nu mai fie gaz, începând cu luna ianuarie 2020, atenționează comunitatea WatchDog.md.

Într-o analiză video a experților de la această platformă, Rusia şi Ucraina nu se pot înţelege în privința semnării unui nou contract de tranzit al gazului, iar R. Moldova riscă să nu mai primească gaze.

„Rusia vrea să sisteze tranzitul gazului prin Ucraina din cauza conflictului pe care îl au cele două ţări, iar veniturile din tranzit să le achite Germaniei şi Turciei, pe unde trec gazoductele de ocolire. În plus, Rusia nu vrea să achite Ucrainei datoria de aproape 3 miliarde de dolari, deşi a pierdut arbitrajul de la Stockholm în februarie 2018. Ucraina vrea un nou contract de tranzit al gazului pe 10 ani cu un volum minim de 60 de miliarde de metri cubi pe an, pentru a-şi planifica veniturile şi a putea face investiţii în gazoducte. Contractul existent dintre cele două ţări expiră în câteva săptămâni, 31 decembrie este aproape, însă Rusia cu Ucraina nu pot găsi un numitor comun”, atenționează experții.

Potrivit sursei, R. Moldova este singurul stat din Europa care va avea de suferit, adică ar putea îngheţa la propriu în această iarnă, pentru că noi, spre deosebire de alte ţări, nu avem deocamdată nicio alternativă gazului livrat prin Ucraina.

„Între timp, autorităţile din R. Moldova, preşedintele, Guvernul, „Moldovagaz” ne dau asigurări că totul va fi bine. Aşa este oare? Igor Dodon a spus că R. Moldova va fi asigurată cu gaz şi sunt două opţiuni: Prima este aprovizionarea cu gaz din Ucraina prin nordul republicii.

Opţiunea ridică mai multe întrebări:

1. De la cine vom procura acest gaz şi la ce preţ?
2. Există sau nu semnat un contract cu proprietarul gazului şi cu operatorul de transport ucrainean?
3. Care sunt condiţiile de plată?

A doua opţiune şi cea mai dicutată este aprovizionarea cu gaz prin conducta transbalcanică. Adică prin Turcia, Bulgaria şi România. Este vorba despre livrarea gazului rusesc în regim revers.

Deşi Igor Dodon spune că toate condiţiile tehnice au fost îndeplinite, există incertitudini:

1. Când va fi lansată conducta Turkish Stream, prin care urmează să primim gazul?
2. România şi Ucraina trebuie să modernizeze staţiile de măsurare la Isaccea şi Orlovca amplasate pe teritoriul lor.
3. Mai mult, cele două ţări trebuie să convină asupra regulilor de măsurare a gazelor.
4. ANRE-ul din România trebuie să modifice regulile de calculare a tarifului de tranzit a gazului.
5. Dacă Gazprom va livra gazul până la hotarul cu Moldova, au fost sau nu semnate contracte de transportare cu Turcia, Bulgaria, România şi Ucraina? Noi nu ştim.
6. Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susţine că toate lucrările de modernizare pe terotoriul
Moldovei au fost efectuate. În acest caz trebuie să existe lista lucrărilor, termenul de execitare şi costurile. Această informaţie nu este publică, aşa că putem doar să îl credem sau nu pe cuvânt.

Lipsa gazului pune în pericol şi livrarea de energie electrică. Dodon spune că CET-urile din Moldova, care produc 20% din consumul de energie, au rezerve de păcură.

Aici sunt 3 întrebări:

1. Există sau nu rezerve de păcură?
2. Avem sau nu vagoane să transportăm păcura? Şi,
3. Pot sau nu apărea defecţiuni tehnice la CET-uri din cauza calităţii păcurii.

Dacă CET-urile va ceda, oraşele Chişinău şi Bălţi vor rămâne fără căldură. Ce ţine de centrala „MoldGRES” din regiunea transnistreană, care asigură 68% din consumul nostru de energie, aceasta nu va funcţiona dacă nu va primi gazul gratuit. Şi prin urmare nu vom putea importa energie nici din Ucraina.

În consecinţă, Moldova se poate pomeni şi fără gaz, şi fără lumină.

Este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina. Canalele de propagandă rusă vor arăta imagini cum R. Moldova îngheaţă de frig. Iar Gazprom va pune presiune pe Kiev să accepte tranzitul de gaze la condiţiile dictate de la Kremlin. În acelaşi timp, Igor Dodon şi preşedintele Moldovagaz afirmă că primesc asigurări de la Moscova că Rusia nu ne va lăsa să îngheţăm”, cităm din analiza WatchDog.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md