04:20:52 27.04.2024
Stiri

ANALIZĂ după EXPLOZIA din blocul de la Râșcani: Un expert în energetică DEMONTEAZĂ mitul potrivit căruia utilizarea gazului lechifiat pentru prepararea bucatelor ar fi mai ECONOMĂ decât energia electrică

Economie 11.10.2018 13:38 Vizualizări4832 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ după EXPLOZIA din blocul de la Râșcani: Un expert în energetică DEMONTEAZĂ mitul potrivit căruia utilizarea gazului lechifiat pentru prepararea bucatelor ar fi mai ECONOMĂ decât energia electrică


La subiectul exploziei de pe bd.Moscovei

S-a discutat mult despre măsurile de reglementare, control, sancționare, însă a rămas în umbră un subiect care mi se pare foarte important - măsurile de eficiență energetică, care ar reduce motivația economică din spatele utilizării buteliilor cu gaz lichefiat...

Diferența de cost pe unitate de energie între gazul lichefiat și energia electrică nu este atât de mare!!!.. Un litru de gaz lichefiat costă circa 10,3 lei și conține circa 6,52 kWh de energie, ceea ce la tariful actual pentru energie electrică (1,79 de lei/kWh) echivalează cu 11,67 de bani. Deci diferența este de doar 13,3%. Mai mult ca atât, eficiența reală a utilizării gazului lichefiat prin aragaz atât la prepararea bucatelor, cât și la încălzirea apei în scopuri menajere este de doar aproximativ 70%...

Deci, la prețurile și tarifele actuale, dacă s-ar utiliza echipamente electrice cu randament de circa 80%, ar dispare motivația economică pentru utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate, or asemenea echipamente există!

Mai mult ca atât, din discuții cu locuitorii acestor blocuri, am constatat că EI CRED că utilizarea gazelor lichefiate permite să economisească 30-50% din costurile de energie... Asta ar însemna că eficiența echipamentelor electrice utilizate ar trebui să fie între 53% și 61%, ceea ce este puțin, chiar și pentru echipamentele vechi.

Cel mai probabil, economiile financiare de la utilizarea gazului lichefiat sunt supraestimate de locătarii blocurilor respective. Pentru comparație, eficiența încălzirii apei în ceainic electric este de 85-90%. Cam tot atât este și în cazul plitelor electrice moderne, cu inducție. În ceea ce ține de încălzirea apei în scopuri menajere (care are o pondere mult mai mare în structura consumului de energie al unei familii, comparativ cu prepararea bucatelor), cea mai ieftină alternativă rămâne apa caldă menajeră livrată prin sistemul centralizat de Termoelectrica S.A. - 42 lei / 1 metru cub.

Pentru comparație, pentru a încălzi apa din robinet cu 27 de grade Celsius (în medie: vara mai puțin, iarna mai mult), este nevoie de 31,65 kWh de energie. Respectiv, în cazul unui boiler electric, cu randamentul de 90%, asta ar costa circa 63 de lei. Aproape tot atât ar costa și în cazul încălzirii apei cu gaz lichefiat, la un aragaz chiar la randamentul de 80%. Astfel, asigurarea cu apă caldă menajeră din sistemul centralizat ar aduce economii în proporții de 50%!!!

Respectiv, câteva propuneri pentru a reduce costurile de energie a locuitorilor acestor blocuri, eliminând motivația economică de a apela la buteliile de gaz lichefiat:

1. Termoelectrica S.A. în regim prioritar să instaleze puncte termice individuale la blocurile respective, ceea ce ar oferi consumatorilor apă caldă menajeră în regim non-stop. Aici trebuie să menționez că, începând cu 2016, Termoelectrica S.A. a făcut progrese majore în ceea ce ține de continuitatea prestării serviciului - nu se mai sistează alimentarea cu apă caldă pe o lună, cum era anterior. La fel, instalarea punctelor termice individuale practic elimină problema „așteptării apei calde”, când după deschiderea robinetului consumatorul trebuie să aștepte să se scurgă mai întâi apa care s-a răcit în sistem și abia pe urmă începe a curge apa caldă.

2. În cadrul mecanismelor create prin noua Lege privind Eficiența Energetică (publicată în M.O. în august 2018), să fie lansat un program de substituire a echipamentelor electrice vechi cu echipamente moderne, eficiente din punct de vedere energetic - ceva de genul cum a fost programul „Rabla” din România pentru automobile. Cu alte cuvinte, consumatorii să poată schimba plitele electrice vechi pe plite electrice moderne. Consumatorii care au capacitate de plată ar trebui să beneficieze de credite cu dobândă subsidată (poate chiar la rata zero), iar cei care nu au și nici nu vor avea capacitate de plată (cei mai vulnerabili) - să beneficieze de o indemnizație unică din partea statului, care să compenseze costurile de procurare și instalare a noilor echipamente. Dacă e să vorbim de plitele electrice cu inducție, atunci programul trebuie să cuprindă și vesela, întrucât acestea necesită utilizarea unor vase speciale, pentru atingerea efectului maxim.

Reiterez, aceste măsuri nu pot și nu trebuie să substituie un proces normal de reglementare și control asupra respectării normelor de utilizare a buteliilor cu gaze lichefiate! Însă ele ar permite să erodeze motivația economică, care stă în spatele utilizării acestora în blocurile respective din Chișinău. Și, evident, cei care și după implementarea unor asemenea măsuri vor continua „să se joace cu focul” urmează a fi sancionați dur.

Analiză de Victor Parlicov, fost director ANRE, expert în energetică


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md