23:43:55 16.10.2019
 
Stiri

AMED // Instituțiile medicale publice din municipiul Chișinău NU au dus lipsă de MEDICAMENTE

Știri 05.03.2015 10:53 Vizualizări1258 Autor: Galina Munteanu
AMED // Instituțiile medicale publice din municipiul Chișinău NU au dus lipsă de MEDICAMENTE

După ce a finalizat controalele la cinci instituții medico-sanitare publice din municipiul Chișinău, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) susține că, deși unele medicamente lipsesc din spitale, acest lucru nu afectează procesul de tratament al pacienților.

Potrivit AMED, stocul de medicamente existent asigură necesarul pentru o perioadă de 30-60 de zile, în funcţie de instituția medicală.

„Toate preparatele medicamentoase absente pe moment sunt substituite cu analogi din aceeaşi grupă farmacoterapeutică. Rezultatele verificărilor în instituţiile nominalizate au scos în evidenţă faptul că în ultimele două săptămâni s-a ameliorat procesul de aprovizionare cu medicamente. Totuşi, unele produse farmaceutice sunt furnizate în cantităţi limitate”, precizează AMED.

AMED dă asigurări că, periodic, vor fi verificate stocurile existente în instituţiile medico-sanitare ale republicii, dar și cum îndeplinesc condiţiile contractelor operatorii economici câştigători ai licitaţiilor.

Amintim că cinci spitale, patru din municipiul Chișinu și unul din orășelul Ialoveni, au fost verificate de responsabili de la AMED și polițiști, pentru a vedea dacă acea criză a medicamentelor a fost sau nu creată artificial.

La sfârșitul anului trecut, mai mulţi agenți economici au încetat livrarea medicamentelor către spitalele din ţară şi au cerut majorarea preţurilor cu peste 20 la sută. Asta deoarece majoritatea medicamentelor provin din import, iar livrarea la preţul contractual, stabilit anterior, i-ar duce la faliment, din cauza deprecierii leului.

Drept consecinţă, instituţiile medicale au rămas fără preparate, pacienţii fiind obligați să le procure din banii proprii, chiar dacă aveau asigurare medicală.

Faptul că în spitale au lipsit medicamentele a fost recunoscut nu doar de pacienții care s-au confruntat cu o asemenea problemă, dar și de către șeful Direcției sănătate de la Primăria Chișinău, Mihai Moldovanu.

Recent, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a înăsprit pedepsele pentru agenţii economici care au câştigat licitaţiile şi nu-şi îndeplinesc obligaţiile contractuale. Aceştia riscă amenzi în mărime de 50 la sută din suma contractului, faţă de 5%, cât era anterior.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md