09:19:09 26.02.2024
Stiri

Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Rebuilding Ukraine: „Fără sacrificiul poporului ucrainean, nu am fi vorbit astăzi despre integrarea R. Moldova în UE. Avem nevoie de GARANȚII de siguranță că Rusia nu va încerca niciodată să mai atace”

Actualitate 18.10.2023 16:32 Vizualizări1278 Autor: Ziarul National
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Rebuilding Ukraine: „Fără sacrificiul poporului ucrainean, nu am fi vorbit astăzi despre integrarea R. Moldova în UE. Avem nevoie de GARANȚII de siguranță că Rusia nu va încerca niciodată să mai atace”


„Fără lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei, nu am fi vorbit astăzi despre integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, despre aderare, despre negocierile cu UE, nu am fi primit statutul de ţară candidată la UE. Aceasta se datorează Ucrainei, sacrificiului poporului ucrainean, de aceea suntem profund îndatoraţi poporului ucrainean”, a declarat astăzi Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România - Ucraina sub înaltul patronaj al premierilor României şi Ucrainei.

Chirilă a adăugat că, după 20 de luni de război, se poate vorbi de reconstrucţie, de reînnoire, de viitor.

„Facem planuri nu doar să supravieţuim, ci să construim o lume mai bună, mai prosperă alături de UE, cu Statele Unite, Canada, Japonia, Coreea de Sud, care au fost alături de Ucraina şi de R. Moldova. Datorită sprijinului din partea partenerilor noştri putem vorbi acum despre reconstrucţie, dar, din punctul meu de vedere, trebuie îndeplinite nişte condiţii ca să garantăm că acest efort va fi încununat de succes pentru Ucraina, R. Moldova şi UE, în general. În primul rând trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina ca să câştige acest război şi această pace. În al doilea rând, Ucraina şi R. Moldova au nevoie de garanţii de siguranţă clare pentru viitor, că Rusia nu va încerca niciodată să mai atace”, a afirmat diplomatul, citat de Agerpres.

Victor Chirilă a arătat că doar aceste garanţii de securitate vor da partenerilor siguranţa să vină în Ucraina şi în R. Moldova să reconstruiască toată regiunea.

„Trebuie, de asemenea, să începem să reconstruim infrastructura necesară, care să înlesnească eforturile de reconstrucţie din partea UE, SUA, iar asta înseamnă că drumurile dintre Ucraina şi R. Moldova, Ucraina şi Polonia sunt bune, că rutele feroviare sunt bune, porturile sunt modernizate, gazoductele, trebuie să începem deja să construim această infrastructură care va fi baza acestor eforturi de reconstrucţie. R. Moldova face parte din această reconstrucţie încă de la începutul războiului. R. Moldova este un jucător cheie în iniţiativa privind căile de securitate şi săptămâna trecută, alături de Ucraina am deschis un nou coridor feroviar. Acest coridor va trece chiar şi prin Transnistria şi este un semn bun, înseamnă că cei din Transnistria înţeleg că realităţile se schimbă şi că viitorul este cu Ucraina, cu R. Moldova şi cu UE", a punctat Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti.

Sursa citată a arătat că o altă condiţie pentru o reconstrucţie de succes este ca Ucraina şi R. Moldova să facă parte din Uniunea Europeană, „să integreze economiile lor în piaţa unică a UE”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md