Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: „România este partenerul pe care Republica Moldova poate conta în toate circumstanțele”
Românii sărbătoresc, pe 1 decembrie, „libertatea de a fi uniți, dreptul de a gândi liber și de a ne alege în mod democratic viitorul”, iar mai nou sărbătoresc „și victoria Republicii Moldova de a-și alege liber propriul destin și un președinte cu adevărat proeuropean, în pofida ingerințelor și presiunilor externe, care au amenințat și amenință însăși esența democrației, respectiv dreptul de a alege liber”, a declarat miercuri-seară Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul recepției organizate de misiunea diplomatică română cu ocazia Zilei Naționale a României.
La eveniment a participat președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, deputați, membri ai Guvernului, personalități, diplomați și alți prieteni ai României.
„România este partenerul pe care Republica Moldova poate conta în toate circumstanțele. Am dovedit-o prin fapte concrete. Românii au obținut, cu imense sacrificii, dreptul de a se alătura comunității democratice și ne dorim ca și Republica Moldova să fie parte a marii familii europene, căreia îi aparține de drept. Vom munci, în continuare, pentru acest deziderat și, tot împreună, vom reuși”, a arătat în discursul său Ambasadorul Țurcanu.
CITIȚI și Maia Sandu, la recepția organizată la Chișinău, dedicată Zilei Naționale a României: „R. Moldova are nevoie de o Românie puternică. Nu mai vrem să fim separați”
Vedeți mai jos discursul integral al Ambasadorului României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, ținut la recepția dedicată Zilei Naționale a României:
„Doamnă Președinte,
Excelențele Voastre,
Doamnelor și domnilor,
Sunt deosebit de onorat că sunteți alături de noi și în acest an, pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României. Noi românii sărbătorim de 1 decembrie libertatea de a fi uniți, dreptul de a gândi liber și de a ne alege în mod democratic viitorul.
Astăzi sărbătorim și victoria Republicii Moldova de a-și alege liber propriul destin și un președinte cu adevărat pro-european, în pofida ingerințelor și presiunilor externe, care au amenințat și amenință însăși esența democrației, respectiv dreptul de a alege liber.
Cu doi ani în urmă vorbeam chiar aici, cu aceeași ocazie, despre contextul regional dificil, despre războiul crud și ilegal dus de Rusia împotriva poporului ucrainean.
Iată, acum au trecut mai bine de 1 000 de zile și Moscova continuă să încerce să își impună voia cu forța și să omoare civili nevinovați.
Rusia continuă acțiunile de propagandă, împrăștie minciună, cumpără voturi și face tot posibilul pentru a deturna destine, ca parte a războiului hibrid în Republica Moldova. Dar noi, împreună, suntem puternici. Republica Moldova rămâne, prin voința cetățenilor ei și prin sprijinul partenerilor internaționali, de partea bună a istoriei.
În aceste 1 000 de zile am dovedit că împreună suntem mai rezilienți. Am dovedit că împreună putem construi viitorul european al Republicii Moldova. În aceste 1 000 de zile am arătat că împreună putem construi poduri, putem aduce apă curată în casele oamenilor, putem transporta în siguranță copiii la școală, putem crea oportunități economice. Împreună, ne putem asigura securitatea energetică și tot împreună suntem în continuare alături de prietenii noștri ucraineni.
Marea familie europeană și-a deschis brațele larg pentru cetățenii Republicii Moldova, iar Republica Moldova a început să pășească hotărât pe calea europeană. Integrarea nu este un proces simplu, dar cu siguranță este unul care merită, căci Uniunea Europeană aduce cu sine prosperitate, locuri de muncă mai bine plătite, respect pentru fiecare cetățean, păstrarea identității și protejarea tradițiilor.
Acesta este viitorul la care fiecare cetățean visează. Dar nu trebuie să rămână doar un vis. Trebuie să devină o realitate, iar pentru aceasta, pentru ca generațiile viitoare să beneficieze de o viață mai bună, este nevoie ca noi toți să lucrăm împreună. Doar așa drumul Republicii Moldova către integrarea europeană va fi unul cu cer senin.
România este partenerul pe care Republica Moldova poate conta în toate circumstanțele. Am dovedit-o prin fapte concrete. Românii au obținut, cu imense sacrificii, dreptul de a se alătura comunității democratice și ne dorim ca și Republica Moldova să fie parte a marii familii europene, căreia îi aparține de drept. Vom munci, în continuare, pentru acest deziderat și, tot împreună, vom reuși.
La mulți ani, români!
La mulți ani, România!”.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”