Ambasadorul Chirilă, despre SPRIJINUL acordat de România: „Chiar dacă suntem despărțiți de o frontieră, suntem același NEAM. Fără implicarea României, cred că R. Moldova nu ar fi obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la UE”


Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, a recunoscut, în cadrul unei emisiunii „Puterea Știrilor” de la PSNews, că R. Moldova avea șanse mici să obțină statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, dacă conducerea României nu se implica activ în promovarea intereselor Chișinăului. Totodată, diplomatul s-a referit și la sprijinul acordat de România pe parcursul celor 32 de ani de independență a R. Moldova.
Ambasadorul Chirilă a amintit că România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova și a deschis o misiune diplomatică la Chișinău. El a mai evidențiat că evoluția relației a fost influențată de schimbările politice din ambele state.
„România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova, primul stat care a deschis misiunea diplomatică în Chișinău și, în acești 32 de ani de independență, România a fost mereu alături de noi, ne-a ajutat, a fost deschisă pentru susținerea de care avea nevoie R. Moldova. Din păcate, nu întotdeauna R. Moldova era interesată de susținerea și de ajutorul pe care România era gata să ni-l ofere. Știți de ce! Am avut diferite guvernări la putere în R. Moldova. Unele din ele au fost deschis antiromânești, antieuropene și altele din ele au fost ezitante să propună o agendă ambițioasă în relația noastră cu România. Alții au propus, dar n-au dus nimic până la capăt”, a precizat Chirilă.
Ambasadorul a precizat că, după mulți ani de independență, în sfârșit în ambele state, legate puternic prin „limbă, istorie, tradiție și etnie”, există clase politice capabile să dezvolte relațiile diplomatice.
„În sfârșit, după 32 de ani, avem o guvernare care are curajul să propună o agendă ambițioasă, are sinceritatea să construiască această relație pe un fundament temeinic. Când spun fundament temeinic, vorbesc de ceea ce ne unește de secole: limba, istoria, tradițiile și etnia comună. Chiar dacă suntem despărțiți de o frontieră, suntem de același neam și acest lucru trebuie să stea la fundamentul parteneriatul nostru, dacă într-adevăr ne dorim nu doar o relație sinceră, dar și o relație care să se bucure de încredere din ambele părți și o relație care să privească spre viitor, propunând niște proiecte comune, care să ne aducă tot mai aproape în domeniul economic, în domeniul infrastructurii, în domeniul politic, cum ar fi integrarea europeană.
Astăzi avem toate acestea. Avem și la București, și la Chișinău clase politice care înțeleg miza momentului, înțeleg că dialogul și interacțiunea ne pot ajuta să clădim un parteneriat solid, care să ne aducă pe noi împreună în UE. Într-adevăr, traversăm cea mai intensă perioadă în relațiile noastre, intensă din punct de vedere al dialogului, intensă din punct de vedere al proiectelor din diferite domenii, intensă din punct de vedere al comerțului care crește de la an la an, intensă din punct de vedere al investițiilor care se fac”, a adăugat Chirilă.
Întrebat care dintre președinții României a fost cel care a acordat un sprijin mai mare R. Moldova, acesta a evitat să facă o clasificare, declarând că toți au ajutat într-o măsură sau alta Chișinăul.
„Dacă îmi permiteți, nu voi nu voi face această clasificare. Nu vreau să supăr pe nimeni. Fiecare a făcut ce a putut la momentul potrivit, pentru că și contextele au fost diferite”, a spus diplomatul.
Ambasadorul a apreciat contribuția oficialilor români în sprijinirea R. Moldova în fața provocărilor din ultimii ani.
„Eu voi vorbi despre actualii oficiali din România cu care avem o cooperare excelentă - cu dl. președinte Klaus Iohannis, cu dl. prim-ministru Marcel Ciolacu, cu dl. președinte al Senatului, Nicolae Ciucă. Sunt trei oameni care sunt vârful de lance al implicării României în susținerea R. Moldova. Sunt și alți zeci, sute de oameni care ne ajută în diferite instituții. Deci nu cred că nu va ajunge timpul ca să-i enumăr pe toți.
Credeți-mă, acești trei oameni ne ajută foarte mult și datorită lor, datorită implicării lor atât în exterior, dar și în interior, aici în România, am reușit să facem față unor multiple provocări în ultimii doi ani, în special unor provocări cauzate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva unui stat suveran și independent cum este Ucraina. Fără acești trei oameni cred că ne-ar fi fost foarte greu să facem față crizei energetice, crizei refugiaților, crizei sociale din R. Moldova, să punem la punct acei oligarhi și politicieni care încercau să destabilizeze situația internă din R. Moldova.
Fără ei ne-ar fi fost extrem de greu să promovăm agenda noastră de politică externă în capitalele europene și Statele Unite ale Americii și alte state occidentale. Fără aportul domnului Iohannis, domnului Marcel Ciolacu, domnului Nicolae Ciucă și aici aș mai adăuga de asemenea și ministrul, fostul ministru de Externe, dl. Aurescu și actual ministrul de Externe, dna. Odobescu, care au făcut tot posibilul ca R. Moldova să obțină statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană anul trecut. Fără implicarea lor, cred că R. Moldova, risc să spun, nu ar fi obținut acest stat statut”, a conchis diplomatul moldovean.









































































