Alegerile din toamnă, un test crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova și reziliența sa în fața dezinformării și riscurilor hibride


Rezultatul alegerilor parlamentare din toamnă va influența parcursul european al Republicii Moldova. Aceasta a fost concluzia la dezbaterea „Europa eşti Tu”, organizată în contextul Zilei Europei 2025, unde autorităţi, experți și cetățeni au discutat combaterea dezinformării și necesitatea unei reziliențe sporite în fața riscurilor hibride, informează TVR Moldova.
Autoritățile subliniază că alegerile parlamentare din toamnă sunt decisive pentru viitorul democratic al ţării. Provocările principale sunt combaterea dezinformării și consolidarea democrației, la care instituţiile statului trebuie să răspundă.
ANGELICA CARAMAN: Să nu admitem coruperea alegătorilor. Alegerile nu sunt un troc, nu sunt un negoț. Aici trebuie să lucrăm mai mult pentru ca cetățenii să conștientizeze acest lucru. Noi putem să înăsprim sancțiunile, însă asta ar putea provoca o reacție inversă.
Relația dintre dezinformare și securitatea electorală este un alt subiect sensibil. Autoritățile recunosc că propaganda și știrile false afectează negativ procesul democratic din Republica Moldova.
ALEXANDRU COREŢCHI, director, Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică:
Fricile pe care le avem se manifestă în zonele unde avem influență mai puțină ca guvernare, unde dezinformarea și minciuna persistă. Aici mă refer la zona transnistreană. Altă zonă dificil de accesat cu mesajele și valorile democratice este Găgăuzia.
NATALIA SPÎNU, director, Institutul European de Studii Politice din Moldova:
Este important ca cetățenii să raporteze falsurile identificate. Fie că vorbim de un incident cibernetic, comunicarea și raportarea către autoritățile responsabile de securizarea informațională și procesul electoral este esențială.
Conform experților, protejarea procesului electoral, consolidarea educației civice și combaterea activă a dezinformării prin instrumente adaptate timpului sunt esențiale pentru ca Moldova să își continue parcursul european.
ION TABÂRŢĂ, analist politic și electoral: Avem multe provocări, în linii mari, acestea vin din exterior, în special dinspre Federația Rusă, cu implicarea unor actori politici din interiorul Republicii Moldova. Este nevoie de un efort conjugat al partidei pro-europene din Republica Moldova. Nu discutăm doar despre factorul politic. Trebuie să încercăm să informăm societatea.
VICTOR JUC, expert politic: Dacă vor câștiga forțele pro-europene și vor forma o majoritate, procesul va continua. În caz contrar, nu sunt excluse și alte acțiuni reprobabile, pentru că nu este vorba doar de voință, ci și de încredere în parteneri.
Reprezentanții societății civile și-au exprimat disponibilitatea de a susține eforturile pentru consolidarea drumului european al Republicii Moldova.
VOX
Este o temă foarte importantă. Cu toții dorim o Moldovă europeană. Trebuie să contribuim prin a fi informați despre toate subtilitățile.
VOX
Mergem pe o cale corectă. Eu am călătorit foarte mult în Europa, am văzut cum trăiesc și se dezvoltă oamenii acolo. Feciorul meu este peste hotare. Consider că trebuie să mergem pe această cale.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea rezilienței cibernetice în țările Parteneriatului EsTic 2.0”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Academia de e-Guvernare.









































































