Patru semne că Rusia se pregătește pentru un război cu NATO


În timp ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina rămâne în centrul atenției, președintele Vladimir Putin pregătește în liniște terenul pentru un potențial conflict cu NATO, sugerează rapoarte ale Serviciilor Secrete occidentale. Deocamdată efortul lui Donald Trump de a opri conflagrația sângeroasă a Moscovei nu a dat rezultate.
Rusia își extinde prezența trupelor de-a lungul unor porțiuni ale frontierei sale cu Occidentul, își sporește cheltuielile militare într-un ritm record și intensifică operațiunile secrete împotriva Occidentului, potrivit Newsweek, transmite ziare.com.
NATO trebuie să „se pregătească pentru ceva neașteptat” și să fie gata pentru un atac rusesc, a declarat amiralul olandez Rob Bauer, șeful comitetului militar al Alianței, în ianuarie anul trecut, la Bruxelles.
Între timp, oficialii serviciilor de informații și militare au avertizat în ultimele săptămâni că statele membre NATO trebuie să fie vigilente pentru un potențial conflict cu Rusia. Experții au dezvăluit patru semne că Putin se pregătește de un război cu NATO.
1. Mișcări militare rusești
Rusia își extinde prezența militară de-a lungul frontierelor sale cu Finlanda și Norvegia, în pregătirea unei potențiale confruntări cu alianța militară, a relatat luni Wall Street Journal.
Kremlinul intenționează să înființeze un nou sediu al armatei în orașul rus Petrozavodsk, la aproximativ 160 de kilometri est de granița cu Finlanda, care va găzdui zeci de mii de soldați în următorii ani. Multe dintre aceste trupe vor fi desfășurate în zonă după încheierea războiului din Ucraina.
În același timp, Rusia intensifică recrutarea militară și accelerează producția de arme. Experții militari ruși au declarat că acumularea de trupe de-a lungul frontierei cu Finlanda face probabil parte din pregătirile mai ample ale președintelui Vladimir Putin pentru un posibil conflict cu NATO.
2. Avertismente de la serviciile de informații germane, lituaniene și daneze
Comunitatea de informații a Germaniei a tras un semnal de alarmă că ambițiile Rusiei depășesc Ucraina. Un raport al Serviciului Federal de Informații (BND) al Germaniei din martie a avertizat că Putin se pregătește pentru un conflict cu NATO.
Conform evaluării BND, Rusia ar putea fi pe deplin pregătită pentru un „război convențional la scară largă” până în 2030. „Rusia se vede într-un conflict sistemic cu Occidentul și este pregătită să își implementeze obiectivele imperialiste prin forță militară, chiar și dincolo de Ucraina”, se arată în raport.
Între timp, serviciul de informații al Lituaniei, VSD, a evaluat că, deși Moscova ar putea să nu fie încă pregătită să lanseze un atac la scară largă asupra alianței, ar putea încerca să „testeze NATO” cu o operațiune militară limitată împotriva unuia sau mai multor state membre pentru a evalua cât de serios își va respecta blocul obligațiile de apărare colectivă. Și alte servicii vestice au făcut aceleași constatări.
3. Cheltuieli militare crescute ale Rusiei
Cheltuielile militare ale Rusiei cresc într-un ritm record, cheltuielile fiind așteptate să ajungă la aproximativ 120 de miliarde de euro în 2025 - peste 6% din PIB-ul țării. Această cifră este comparată cu 3,6% înainte de război.
Armata rusă urmează, de asemenea, să se extindă la 1,5 milioane de soldați, în timp ce volumul de arme și echipamente staționate de-a lungul frontierei NATO este așteptat să crească cu 30-50%, potrivit ediției BILD pentru Rusia. Conform unui raport privind echilibrul militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, publicat în februarie, cheltuielile militare ale Rusiei au depășit Europa.
4.Activități de spionaj și sabotaj
Occidentul a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea activității militare rusești în apropierea cablurilor cheie de comunicații submarine. Există temeri tot mai mari în rândul membrilor NATO că Putin ar putea viza cabluri subacvatice și infrastructură critică, vitală pentru sistemele globale de comunicații.
Într-un exemplu, o navă de marfă rusească a zăbovit deasupra cablurilor de comunicații submarine din Pacific timp de săptămâni, ridicând îngrijorări cu privire la un potențial sabotaj rusesc. Ruperea liniilor submarine cheie ar putea paraliza comunicațiile și perturba economiile globale - o mișcare care ar servi intereselor rusești în orice viitor război cu NATO.
Rusia duce o campanie violentă și în creștere de sabotaj și subversiune împotriva țintelor europene și americane din Europa, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport publicat în martie. Raportul a menționat că numărul atacurilor rusești în Europa aproape s-a triplat între 2023 și 2024, după ce se mărise de patru ori deja între 2022 și 2023.
Cum răspunde NATO?
În timp ce statele membre NATO își exprimă îngrijorările tot mai mari cu privire la securitatea colectivă a Europei, președintele american Donald Trump a cerut națiunilor europene să își mărească substanțial cheltuielile pentru apărare. Comisia Europeană a propus în martie eliberarea a aproximativ 800 de miliarde de euro (867 de miliarde de dolari) în fonduri pentru a fi utilizate pentru cheltuieli suplimentare de apărare.
Statele baltice „sunt hotărâte să se asigure că ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina nu li se va întâmpla și lor”, a declarat anterior Roger Hilton, cercetător în domeniul apărării la think tank-ul GLOBSEC.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a avertizat pe Putin în martie cu privire la un răspuns „devastator” în cazul în care Moscova ar ataca oricare dintre membrii alianței. „Dacă cineva ar calcula greșit și ar crede că poate scăpa nepedepsit cu un atac asupra Poloniei sau a oricărui alt aliat, va fi întâmpinat cu toată forța acestei alianțe feroce. Reacția noastră va fi devastatoare”.









































































