Agricultorii din raionul Dubăsari se consideră NOROCOȘI! Americanii i-au ajutat


Un nou sistem de irigare a fost dat ieri în exploatare în satul Coșnița, raionul Dubăsari. Acesta a fost renovat în cadrul Programului Compact din fondurile Guvernului SUA.
Sistemul de irigare Coșnița are o suprafață de circa 2 400 de hectare de teren agricol, aflate în proprietatea a peste două mii de agricultori și a fost construit în perioada anilor '70.
Până la reconstrucție, sistemul funcționa parțial, iar echipamentul era uzat și costisitor. Pentru reabilitarea acestuia, Guvernul SUA a investit peste 13, 8 milioane de dolari. După renovare, sistemul de irigare Coșnița este mai eficient și flexibil în exploatare, dotat cu echipament modern.
Lansarea sistemului de irigare Coșnița s-a desfășurat în prezența oficialilor Ambasadei SUA în R. Moldova, Corporației Provocările Mileniului (SUA), membrii Guvernului, autorităților publice locale și fermierii din aria sistemului reconstruit.
„Statele Unite ale Americii cred în viitorul prosper al Moldovei și sistemul de irigare lansat astăzi este nu doar un simbol al viitorului, ci și o posibilitate reală a acestuia”, a menționat viceambasadorul SUA în R. Moldova, Martha Campbell.
De asemenea, ministrul interimar al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a evidențiat importanța irigării pentru produsele de valoare înaltă fără de care agricultura din țara noastră nu are nicio șansă, date fiind schimbările climatice din ultima perioadă și seceta sistematică.
Noul sistem de irigare va permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă. Renovarea sistemului de irigare Coșnița a generat investiții private în sectorul agricol din regiune.
Astfel, în perioada anilor 2012-2015, au fost procurate peste 60 de unități de echipament de irigare, au fost triplate suprafețele plantate cu livezi, a fost extinsă irigarea pe noi suprafețele plantate cu legume.
Tot ieri, FPM Moldova a transmis AUAI Coșnița 43 de apometre mobile în valoare de peste 15 mii de dolari. Datorită apometrelor mobile, fermierii vor putea plăti doar apa efectiv consumată, realizând economii și excluzând achitarea eventualelor pierderi de apă din rețeaua de distribuție.









































































