Aerul POLUAT, cauza a 12% din decesele înregistrate în R. Moldova pe parcursul anului 2021


Aerul poluat reprezintă, în R. Moldova, al doilea factor de risc ca pondere pentru bolile netransmisibile, precum accidentul vascular cerebral, boli de inimă, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar și infecții respiratorii, după consumul de tutun.
Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că 12% din totalul deceselor sau circa 5 000 înregistrate în anul 2021 au vizat îmbolnăviri cauzate de aerul poluat.
Calitatea aerului atmosferic în Republica Moldova este influenţată de emisiile provenite din trei tipuri de surse poluante: sursele staţionare fixe - centralele electrotermice (CET-urile) şi cazangeriile, întreprinderile industriale în funcţiune; sursele mobile - transportul auto, feroviar, aerian, fluvial şi tehnica agricolă; precum și transferul transfrontalier de noxe.
Potrivit ANSP, în proiectul Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile pentru anii 2023-2030 a fost inclus și un obiectiv specific aparte referitor la reducerea mortalității populației condiționate de calitatea aerului.
Particulele fine în suspensie care poluează aerul sunt generate în principal de activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili pentru producerea și transportul de energie, incinerarea deșeurilor, agricultură (principala sursă de metan și amoniac, care duc la formarea ozonului troposferic), produse chimice și minerit, poluarea rezidențială, în special din gătit, încălzire și generarea de electricitate pentru casele noastre și desigur transportul. Sursele naturale includ erupții vulcanice și praful de sol.
Poluarea aerului este cea mai mare amenințare a mediului pentru sănătate, provocând la nivel global aproximativ 7 milioane de decese premature, în fiecare an, din cauza unor boli precum — accidentul vascular cerebral, boli de inimă, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar și infecții respiratorii. Multe surse de poluare a aerului conduc la criza climatică și dăunează naturii și ecosistemelor. Poluarea aerului afectează negativ securitatea alimentară, echitatea socială și de gen și dezvoltarea economică, menținând oamenii înrădăcinați în ciclul sărăciei.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 99% din locuitorii planetei respiră aer care este poluat peste standardele acceptabile de calitate stabilite și reprezintă o amenințare pentru sănătatea lor. Monitorizarea calității aerului este acum la o scară record, cu peste 6 000 de orașe din 117 țări, dar populațiile lor continuă să respire aer cu niveluri ridicate de particule fine și dioxid de azot.
Menționăm că în fiecare an este marcată, pe 7 septembrie, Ziua internațională a aerului curat.






































































