12:13:01 04.07.2022
Stiri

„Acordați fără întârziere statutul de candidat la UE Ucrainei și Moldovei”, cere Parlamentul European într-o rezoluție adoptată cu majoritate covârșitoare în ajunul summitului UE

Actualitate 23.06.2022 14:56 Vizualizări1348 Autor: Ziarul National
„Acordați fără întârziere statutul de candidat la UE Ucrainei și Moldovei”, cere Parlamentul European într-o rezoluție adoptată cu majoritate covârșitoare în ajunul summitului UE EP


Liderii UE trebuie să se ridice la înălțimea responsabilității lor istorice și să dea un semnal politic clar Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană, a transmis joi Parlamentul European într-o rezoluție adoptată în ajunul summitului la care cei 27 de șefi de stat sau de guvern se vor pronunța cu privire la acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Cu o zi în urmă, din același plen al democrației europene, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut un apel la liderii europeni „să fie la înălţimea responsabilității istorice” și a momentului crucial, acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la Uniunea European.

Cu 529 de voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care se solicită șefilor de stat sau de guvern – care își desfășoară summitul astăzi și mâine – să acorde „fără întârziere” statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, transmite Calea Europeană. Aceștia ar trebui să facă același lucru cu Georgia, „odată ce guvernul său a îndeplinit” prioritățile indicate de Comisia Europeană.

În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, această mișcare ar echivala cu o dovadă de leadership, hotărâre și viziune, spun deputații europeni. Aceștia insistă că nu există o „cale rapidă” pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merit, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de implementarea efectivă a reformelor.

Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia să „își demonstreze fără echivoc determinarea politică de a pune în aplicare ambițiile europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini efectiv criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

Ucrainenii, moldovenii și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care sunt membri mândri și dedicați ai familiei europene, afirmă deputații europeni, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important pentru îndeplinirea aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei țări.

Rezoluția subliniază că nu există alternativă la extindere, care este „mai mult ca oricând o investiție geostrategică” într-o UE stabilă, puternică și unită. Perspectiva unei aderări depline la UE pentru țările care se străduiesc să devină state membre este în interesul politic, economic și de securitate al Uniunii Europene. Deputații europeni cer ca procesul de extindere să fie „reenergizat” și deblocat în ceea ce privește Balcanii de Vest.

Decizia privind o nouă aderare la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.

Ucraina (la 28 februarie), Republica Moldova și Georgia (ambele la 3 martie) au depus cereri de aderare la UE ca urmare a atacului rusesc împotriva Ucrainei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md