02:57:49 27.05.2024
Stiri

„A avut curajul să confrunte un imperiu care era în agonie”: Ce mesaje au lăsat cetățenii R. Moldova în Cartea de CONDOLEANȚE, administrată online de Guvern

Actualitate 18.09.2023 15:18 Vizualizări1114 Autor: Ziarul National
„A avut curajul să confrunte un imperiu care era în agonie”: Ce mesaje au lăsat cetățenii R. Moldova în Cartea de CONDOLEANȚE, administrată online de Guvern Gov.md


MĂRTURISIRE // „Pentru mine personal, Mircea Snegur se asociază cu acel entuziasm de care eram cuprinși cu toții în anii când Moldova s-a izbăvit de robia sovietică”


Peste 100 de cetățeni din toate colțurile R. Moldova, dar și din cei stabiliți peste hotare, cetățeni străini, inclusiv diplomați, au semnat mesaje în Cartea de Condoleanțe, deschisă de Guvern în regim on-line pentru a-i aduce un omagiu lui Mircea Snegur, primul președinte al statului nostru.

Cetățenii au lăsat mesaje în limbile română, engleză, rusă sau italiană, exprimându-și compasiunea, recunoștința, admirația sau înșirând amintiri despre primul președinte al R. Moldova, care a decedat pe 13 septembrie curent, la vârsta de 83 de ani.

CITIȚI și GALERIE FOTO // Primul PREȘEDINTE al R. Moldova, petrecut pe ultimul drum. Sute de oameni, inclusiv actualul șef al statului Maia Sandu și foștii președinți Lucinschi, Voronin și Timofti, i-au adus un ultim omagiu lui Mircea Snegur

Mircea Snegur a fost înmormântat sâmbătă, 16 septembrie, cu onoruri de stat, la Cimitirul Central de pe str. Armenească din Chișinău.

Iată doar câteva dintre mesajele înregistrate în Cartea de Condoleanțe online:

Octavian Troșcenco, satul Brătuleni, raionul Nisporeni - Republica Moldova: „O viață lăsată fără urme e ca și cum nu ai fi existat! Dl Mircea Snegur a lăsat aceste urme, urme pe care le-a urmat o țară întreagă! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Să trăim și să-l pomenim!”.

Boris Sârbu, Patra, Grecia: „A fost în primul rând un om care a dorit o Moldovă liberă și democrată. Dar mă gândesc că nu avea cu cine, mulți dușmani avea în jurul său. Acum sunt sigur că Moldova va deveni un membru al familiei UE. Doamna Maia Sandu va duce la bun sfârșit ceea ce a început Snegur. Să-l ierte Dumnezeu, avea o inimă pentru toți, o inimă de aur”.

Ala Mândâcanu, Montreal, Canada: „Sincere condoleanțe Nataliei și lui Vitalie, fiicei și fiului lui Mircea Snegur, din partea familiei Mândâcanu. L-am cunoscut la bine și la rău, în clipe de glorie și de cumpănă. A fost un Om deosebit. Am stat alături pe tribună pe 21 august 1991, împreună cu alți luptători pentru libertate, când Președintele Mircea Snegur a rostit cuvântarea sa magistrală de respingere a puciului de la Moscova. L-am susținut la Președintie în alegerile din 1996, am mers pe aceeași listă în campania electorală în 1998 și am fost într-o fracțiune parlamentară. I-am cunoscut familia, am comunicat și după 2001. Ne-am văzut pe Piața Marii Adunări Naționale la Ziua Independenței în 2017. Mi-a promis cartea sa „Labirintul Istoriei”, unde își amintește și de colaborarea noastră parlamentară. Ultima oară am comunicat în 2022, la Chișinău. Era deja la spital, nu se simțea bine. Am stabilit să ne revedem în 2023... din păcate, nu a fost să fie. Mircea Snegur va rămâne în istoria Republicii Moldova ca Lider, ca Om de omenie, ca un bun prieten și patriot al neamului care nu a acceptat corupția, interesul meschin și vânzarea de țară... Luminoasă să-i fie memoria!”.

Nadejda Cepraga, Maria Codreana, Svetlana Toma, Stela Argatu, Metodie Bujor, Moscova, Federația Rusă: „Noi, oameni de Cultură și Artă, am aflat cu multă tristețe vestea despre decesul primului Președinte al Moldovei, dlui Mircea Snegur. Împărtășim această durere națională, exprimăm condoleanțe rudelor și celor apropiați și ne rugăm pentru sufletul Dlui Snegur, plecat în eternitate. Se spune că «Timpurile grele formează oameni puternici». Dl Snegur a stat în fruntea țării noastre dragi în perioada grea a constituirii ei ca și stat și a rămas patriot al Moldovei până în ultima clipă. Astfel îl vom ține minte pe dl Mircea Ion Snegur”.

Natalia Bâlici, raionul Râșcani: „Mircea Snegur a fost omul care ne-a adus independența, limba română și grafia latină. Datorită lui, Republica Moldova a devenit o țară cu ambiții și vise care dorește să le realizeze. El a fost un om al poporului, care și-a iubit și a susținut țara și în zile bune și în perioade de cotitură. Mircea Snegur trebuie să rămână în sufletul fiecărui cetățean ca un om bun care a pus bazele Moldovei democrate și independente”.

Ianos Ferenczt, Sibiu, România: „Dumnezeu să îl odihnească în pace în corul îngerilor Săi pe primul Președinte al Republicii Moldova! Sincere condoleanțe familiei foarte greu încercată de această pierdere!”.

Ion Ciobanu, Chișinău: „Condoleanțe. Datorită lui ne-am câstigat Independența”.

Marcel Dabija, Chișinău: „Un mare patriot, un mare om politic, un profesionist!!! Dar cel mai important - un mare curajos. A avut curajul să confrunte un imperiu care era în agonie. Respect profund și admirație domnului Mircea Snegur, domnului Președinte!!! Odihnă veșnică!!!”.

Gabriela Ionescu, București: „Memorie veșnică omului care a fost Mircea Snegur, cel care a pus umărul la dezrobirea populației Basarabiei ocupate”.

Svetlana Suveica, Regensburg, Germania: „Adio, Domnule Președinte, cel care a scris istoria independenței Republicii Moldova! Un lider cu carismă și suflet care a știut să inspire moldovenii, a intuit momentul crucial al eliberării lor și a muncit la clădirea statului nou creat. Condoleanțe profunde din partea familiei Guz de la Edineț”.

Cristina Virschi, Chisinău: „Condoleanțe familiei Snegur. Multă recunostință pentru curajul și dedicația acordată Moldovei din partea curajosului Domn Presedinte Mircea Snegur. Mircea Snegur și Poporul este începutul țării noastre actuale”.

Tatiana Ursu, orașul Criuleni: „Primul Președinte al Republicii Moldova va rămâne în memoria tuturor ca un Om cu verticalitate, un adevărat promotor al valorilor naționale - libertate, suveranitate, limbă, neam, care la timpul său a dat dovadă de curaj și voință, opunându-se îndemnurilor de a reveni la URSS. Pentru mine personal, Mircea Snegur se asociază cu acel entuziasm de care eram cuprinși cu toții în anii când Moldova s-a izbăvit de robia sovietică. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Mircea Snegur va rămâne în memoria oamenilor și în istorie ca un luptător pentru binele Țării! Fie-i amintirea luminoasă!”.

Gheorghe Rață, Chișinău: „Sincere condoleanțe familiei și întregului neam. A plecat în neființă unul din fondatorii țării noastre, un OM simplu, inteligent și înțelept. Va rămâne mereu în istoria statului nostru! Drum lin spre cer, Mircea Snegur!”.

Mihai Chirilă, Chișinău: „Din toți politicienii care s-au perindat pe parcursul a 30 de ani de independență, consider că Mircea Snegur a fost cel mai relevant din toate punctele de vedere. Nu-mi pot imagina altă persoană care ar fi putut să ducă tot greul sarcinii de a formaliza, a pune fundamentul unui nou stat cu toate problemele ce apar în acest proces. S-a manifestat ca un veritabil politician care a pus pe primul plan poporul, problemele lui, lucru deloc simplu și ușor în circumstanțele create. Numai o personalitate cu verticalitate, cu simțul responsabilității, onest și cu o pregătire profesională înaltă putea să soluționeze adecvat mulțimea de probleme ce apăreau pe parcurs. A fost la înălțime, a făcut față greutăților. Dumnezeu să-l ierte. Sunt sigur că numele, faptele și meritele lui vor rămâne în istoria neamului nostru”.

Sabanov Roman Ali, Peresecina, Orhei: „Moldova azi a pierdut un om care a stat la baza înființării Republicii Moldova. Personal l-am cunoscut ca un om înțelept și ca un politician pragmatic. Condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu sa-l odihnească!!!”.

Olga GR, Chișinău:

„- Tu eşti Mircea?
- Da-mpărate!

.....odihnească-se în Împărăția Domnului”.


Mai multe mesaje găsiți AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md