03:29:11 13.06.2024
Stiri

9 mai // Satele rămân fără veterani. Câți au mai rămas în R. Moldova?

Social 09.05.2014 11:20 Vizualizări5385 Autor: Stela Mihailovici
9 mai // Satele rămân fără veterani. Câți au mai rămas în R. Moldova?


STATISTICĂ // În R. Moldova mai trăiesc doar puțin peste un procent din participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, iar statul cheltuiește anual peste zece milioane de lei pentru susținerea veteranilor

Chiar dacă au mai rămas în viață doar 2 272 de persoane din cele aproximativ 200 de mii care s-au întors în 1945 de pe câmpul de luptă, ziua de 9 mai continuă să fie sărbătorită cu mare fast la nivel național. Moscova are un motiv în plus pentru a încinge spiritele în regiune, trimițându-și emisari în Transnistria pentru a sărbători „Ziua Victoriei asupra fascismului”, iar autoritățile de la Chișinău încearcă să înrădăcineze în R. Moldova Ziua Europei.

Trecuți de 80 de ani, puțini veterani mai au puteri să vină cu flori în mâini la monumentele ridicate practic în fiecare localitate în memoria ostașilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. „Ziua Victoriei” continuă să fie o sărbătoare, chiar dacă majoritatea istoricilor sunt de părere că ar trebui să fim în doliu de 9 mai - ziua ocupației sovietice. „Nu avem ce sărbători. Am fost readuși într-un regim totalitar comunist, la fel cum a fost și cel fascist”, spune istoricul și fostul președinte de Parlament în perioada anilor 1990-1993 Alexandru Moșanu. „Moldovenii au fost încorporați ilegitim în armata roșie și trimiși chiar în prima linie”, completează un alt istoric, Veaceslav Stăvilă.

Ajutoare materiale

Pe de altă parte, istoricii nu neagă faptul că trebuie să-i cinstim în continuare pe cei căzuți în război. „Veteranii nu sunt de vină că au ajuns carne de tun. Să-i lăsăm în pace și să-i susțină statul cum poate”, spune Alexandru Moșanu. Autoritățile vin în fiecare an cu ajutoare materiale unice de 9 mai pentru participanții la cel de-al Doilea Război Mondial și persoanele asimilate lor (văduve care au rămas necăsătorite, soții ale invalizilor celui de-al Doilea Război Mondial decedaţi ulterior, persoane decorate pentru muncă în spatele frontului, cele antrenate la strângerea muniţiilor şi a tehnicii militare, persoane care s-au aflat în oraşul Leningrad în perioada blocadei sau cele care au fost în lagărele de concentrare fasciste). În anul curent, veteranii vor primi câte 1 000 de lei, iar asimilații – câte 800 de lei. De asemenea, aceste persoane primesc alocații lunare ca adaos la pensie, sumele variind între 400 și 700 de lei. Anual, statul cheltuiește peste 10 milioane de lei pentru susținerea participanților la cel de-al Doilea Război Mondial.

Lista ar putea fi extinsă

Veteranii apreciază faptul că în ultimii ani a crescut esențial mărimea ajutoarelor primite de la stat. „Este o susținere bună și după posibilitățile statului. Ne bucurăm că lista celor care beneficiază de ajutor a fost extinsă, dar intenționăm să cerem Guvernului să mai includă și alte persoane. Este vorba despre copiii din acele timpuri care au avut mult de suferit și au trecut prin represiuni și foamete”, spune vicepreședintele Consiliului Republican al Veteranilor, Damian Munteanu. Lista celor care beneficiază de alocații este întocmită de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Fostul ministru al Muncii și actualul deputat comunist Galina Balmoș este convinsă că nimeni nu a ajuns întâmplător în listă. „Cu siguranță, toți au avut anumite merite, dacă s-a găsit de cuviință să li se acorde alocații. Cheltuielile nu sunt colosale, ținând cont de faptul că au rămas puțini veterani”, punctează Balmoș.

310 sate cu un singur veteran

Autoritățile susțin că listele cu participanții la cel de-al Doilea Război Mondial sunt actualizate practic în fiecare lună, din cauza mortalității. La6 mai curent, la evidenţa organelor de asigurări sociale erau 2 272 de veterani, 1 546 de soţi supraviețuitori și alte peste 2 000 de persoane asimilate participanților la război. „Pentru ajutoarele materiale oferite de 9 mai, am prognozat cheltuieli de patru milioane de lei, dar vom ști sigur cât s-a cheltuit doar după ce beneficiarii își vor ridica banii. Nu se pierde niciun leu. Dacă un veteran a decedat, banii rămân în fondul local de ajutor și se distribuie pentru alte necesități. Ducem evidența printr-un program computerizat și este exclus să se facă șmecherii la distribuirea alocațiilor”, explică Nadejda Boboc, șefa Fondului republican de susținere socială a populației. Statisticile oferite de CNAS arată că în R. Moldova sunt 654 de localități în care mai trăiesc participanți ai celui de-al Doilea Război Mondial. Avem 310 sate cu un singur veteran în viață și 194 de sate care mai au printre locuitori câte doi veterani.

Satele cu cei mai mulți veterani în viață

Satul

Raionul

Nr. veteranilor

Chetrosu

Drochia

10

Mihăileni

Râșcani

10

Cupcini

Edineț

9

Bălănești

Briceni

8

Medveja

Briceni

8

Coteala

Briceni

7

Hârcești

Ungheni

7

Danu

Glodeni

7

Discursuri și festival

De 9 mai, vor avea loc mai multe evenimente dedicate „Zilei Victoriei”. Acestea se vor desfășura la Complexul memorial „Eternitate” și vor începe la ora 9.00. La eveniment vor participa președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, prim-ministrul Iurie Leancă, deputați, membri ai Cabinetului de miniștri, politicieni, veterani de război și rude ale acestora.

După discursurile oficiale, vor urma depuneri de flori la plăcile comemorative şi monumentele „Focul veşnic”, „Stela Eroilor Moldoveni” și „Maica îndurerată”.

Mitinguri de comemorare vor fi organizate în toate localitățile din R. Moldova, iar în catedrale și biserici vor fi oficiate servicii divine. De asemenea, se va desfășura ediția 2014 a Festivalului „Cântecele Credinței, Speranței și Iubirii - Victoria 69”. Pe 9 mai va fi asigurată intrarea liberă pentru doritori în muzeele din țară, inclusiv la Centrul de cultură și istorie militară.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md