13:19:37 26.04.2024
Stiri

8 lucruri care agravează o răceală

Știri 03.01.2014 14:31 Vizualizări5551 Autor: Ziarul National


8 lucruri care agravează o răceală sursa: sfatulmedicului.ro

Fie că este vorba despre o simplă răceală sau despre o gripă sezonieră, exista mai multe lucruri care pot agrava boala, prelungind semnificativ timpul de vindecare. Atunci când organismul nu beneficiază de un ajutor suplimentar în recuperarea necesară, sistemul imunitar suferă o scădere în randament în lupta cu agentul patogen care a provocat îmbolnăvirea.

Cu peste 200 de tipuri de virusuri care cauzează răceala comună, şansele de a contacta unul sunt mari pe parcursul unui an întreg. Copiii se îmbolnăvesc, în medie, de 6-12 ori pe an, iar adulţii de circa 3 ori. Potrivit sfatulmedicului.ro, perioada de vindecare depinde de măsura în care sunt evitate următoarele lucruri capabile sa agraveze o răceală.

O răceală comună nu necesită, de cele mai multe ori, administrarea unui tratament medicamentos, cu excepţia unor antiinflamatoare uşoare. Obligatorii sunt, însă, odihna prelungită, aportul suplimentat de lichide şi dieta nutritivă, bogată în vitamina C şi minerale, care asistă sistemul imunitar şi ajută organismul să lupte mai eficient cu virusul contactat.

În general, o răceală trece de la sine după 3-5 zile de la debutul primelor simptome. Dacă manifestările clinice persistă peste acest interval, este posibil să existe o altă afecţiune de fond care să le fi produs sau de vină pot fi câteva moduri prin care se amână, în mod inconştient, vindecarea unei răceli.

1. Ignorarea răcelii

Responsabilităţile zilnice legate de spaţiul domestic sau cel profesional determină multe persoane să-şi ignore simptomele de răceală. Aceasta este o greşeală majoră, spun specialiştii, întrucât suprasolicitarea organismului în perioadele de îmbolnăvire va conduce, inevitabil, la o imunitate slăbită.

Corpul are nevoie de resurse suplimentare de energie pentru a lupta cu infecţia, astfel că orice irosire a resurselor energetice înseamnă o perioadă mai lungă de recuperare. Dacă efectuaţi activităţile obişnuite în timpul unei răceli, vă supuneţi unei predispoziţii suplimentare către extenuare, dar şi către o răceală care se vindecă foarte greu.

2. Împrăştierea germenilor

Perioada de incubaţie a virusului răcelii comune este de 2-3 zile, timp în care simptomele nu apar. Uneori, această perioadă se poate prelungi până la o săptămână întreagă, ceea ce înseamnă că persoana care a contactat virusul este contagioasă. Agentul patogen poate migra către obiectele din casă, fiind purtat dintr-un loc în altul cu uşurinţă.

Din acest motiv, este important să vă acoperiţi gura şi nasul când strănutaţi sau tuşiţi, chiar dacă nu s-a instalat încă starea accentuată de boală. Spălatul des al mâinilor ajută, de asemenea, la prevenirea împrăştierii germenilor şi la reducerea şanselor acestora de a întreţine boala pe termen lung.

3. Administrarea antibioticelor pentru răceala comună

Este deja binecunoscută tendinţa de a abuza de antibiotice la primele semne de răceală, cu toate că acestea nu sunt eficiente decât în cazul infecţiilor bacteriene. Virusurile nu răspund la antibiotice, ba chiar se pot folosi de ele pentru a-şi creşte rezistenţa în organism. În plus, antibioticele tind să slăbească sistemul imunitar, făcând organismul cu atât mai puţin capabil să lupte eficient împotriva virusului contactat.

Din acest motiv, este foarte importantă evitarea folosirii antibioticelor fără prescripţie medicală, dacă nu s-a depistat o infecţie bacteriană care să necesite cu adevărat administrarea acestor medicamente.

4. Lipsa de hidratare

Răcelile comune afectează apetitul alimentar şi fac înghiţirea dificilă, de aceea cresc predispoziţia către înfometare şi evitare a consumului de lichide. Această greşeală comună este responsabilă deseori de întârzierea vindecării unei răceli, întrucât hidratarea intensă este prima condiţie de tratament în cazul răcelii comune.

Supa de pui nu este doar un remediu natural din folclor, ci o soluţie reală în timpul contactării unui virus gripal. Membranele mucoase bine hidratate pot captura şi elimina mai eficient agenţii patogeni din căile respiratorii. Totodată, consumul sporit de fluide ajută si la eliminarea toxinelor şi a altor substanţe nocive din corp, care contribuie la stările de rău.

5. Lipsa de odihnă

Pentru o vindecare cât mai rapidă în timpul unei răceli sau gripe, odihna prelungită este elementul-cheie. Câteva ore de somn în plus ajută organismul să se refacă mai repede, luptând mai eficient cu infecţia care a declanşat simptomele foarte neplăcute.

Orice tratament farmaceutic dedicat tratării gripelor şi a răcelilor îşi pierde din randament, dacă nu este însoţit de o odihnă corespunzătoare până la dispariţia simptomelor.

6. Fumatul

Fără doar şi poate, fumatul este extrem de nociv pentru sănătate. Efectele sale negative prind proporţii şi mai mari în cazul unei răceli, întrucât fumul de ţigară agravează simptomele bolii şi irită gâtul inflamat.

În plus, în timpul fumatului, plămânii sunt iritaţi suplimentar, deşi sunt deja afectaţi de infecţia virală. Astfel, este indicat să evitaţi complet fumatul (cel puţin până la dispariţia semnelor de răceală) şi să staţi departe de alte persoane care fumează.

7. Stresul

Stresul afectează puternic sistemul imunitar, obligându-l să depună un efort mai mare pentru a-şi îndeplini funcţia de apărare a organismului. Astfel, cu cât simţiţi mai puternic efectele negative ale stresului, cu atât mai lungă va fi perioada de vindecare în cazul unei răceli.

Este important să vă relaxaţi cât mai mult în timpul unei răceli, prin desfăşurarea activităţilor preferate sau practicarea unor exerciţii de respiraţie cu efect calmant.

8. Abuzul de decongestionante nazale

Decongestionantele nazale pot fi extrem de eficiente în eliberarea căilor respiratorii în timpul unei răceli, însă când sunt folosite mai mult de 3 zile consecutiv, încep să-şi arate latura mai puţin prietenoasă: usucă excesiv mucoasa nazală şi pot provoca dependenţa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md