Douăzeci și unu de ani de la extinderea Big Bang: impactul aderării la UE asupra nivelului de trai și perspectivele Republicii Moldova


Pe 1 mai, se împlinesc 21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene (UE), cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta. Aceste țări au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, comunică MOLDPRES.
Extinderea din 2004 a contribuit pe parcursul a două decenii la creșterea nivelului de trai în noile state membre. De asemenea, a facilitat modernizarea economică a acestor țări. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) în Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia (Europa Centrală) a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE.
De asemenea, s-au înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește calitatea vieții, școlarizarea, veniturile pe cap de locuitor, precum și nivelul de trai. Toate acestea sunt rezultatul beneficiilor aduse de absorbția fondurilor europene și accesul la Piața unică UE. Astfel, au fost create noi oportunități de afaceri, au avut loc fluxuri considerabile de capital către noile state membre și a fost facilitată integrarea acestora în lanțurile globale de aprovizionare.
Potrivit aceleiași surse, afluxul de investiții străine directe a crescut cumulativ de 21 de ori. În întâi ianuarie 2007, România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană, iar Croaţia – în 2013, beneficiind de accesibilitatea la Piața unică, de asistență tehnică și financiară pentru implementarea reformelor structurale. Republica Moldova a obținut în 2022 statutul de țară candidată la aderare la UE, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
În martie, UE a alocat 1,9 miliarde de lei pentru planul de creștere economică a Republicii Moldova. Acest pachet reprezintă cel mai mare sprijin oferit vreodată Republicii Moldova. Cu ajutorul financiar al UE, țara își va dezvolta economia și se va apropia și mai mult de UE, accelerând reformele. De asemenea, UE va susține Republica Moldova să facă față provocărilor care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din încercările Rusiei de destabilizare a situației în Republica Moldova.









































































