19:36:04 29.04.2024
Stiri

Tapiola: „UE susține R. Moldova în continuarea eforturilor depuse pentru reformare şi modernizare în următorii ani”

Politică 06.02.2014 11:23 Vizualizări1730 Autor: Ziarul National
Tapiola: „UE susține R. Moldova în continuarea eforturilor depuse pentru reformare şi modernizare în următorii ani” europalibera.org


„Sprijinirea reformei poliţiei și a administraţiei publice, precum şi dezvoltarea agriculturii şi a zonelor rurale, sunt principalele domenii de cooperare între Moldova şi UE pentru perioada 2014-2020”, a declarat șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, într-un interviu acordat Centrului de Informare al Vecinătăţii Europene.

Interviul face parte din seriile de Trei Întrebări pentru un ambasador, realizate de Centrul de Informare.

1. Care sunt trei domenii prioritare de cooperare în ţara Dumneavoastră în noua perioadă de programe 2014 - 2020?

Relaţiile dintre UE şi Moldova au fost ghidate de Acordul de Cooperare şi Parteneriat şi de Planul de Acțiuni al Politicii Europene de Vecinătate (PEV). Acum, acestea vor fi înlocuite de Acordul de Asociere RM-UE (AA), inclusiv de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) şi de Agenda Acordului de Asociere.Asistenţa care urmează să fie furnizată, în timpul perioadei de programe 2014-2020, este sincronizată cu priorităţile şi obiectivele stabilite în noile Acorduri.

Prin urmare, trei domenii prioritare principale de cooperare, se concentrează pe Reforma Poliţiei, Reforma Administraţiei Publice, Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Aceste priorităţi ar trebui să permită Moldovei să continue eforturile de modernizare și reformă inițiate, contribuind astfel la apropierea de UE..

Aş vrea, de asemenea, să subliniez că aceste priorităţi sunt rezultatul unor ample consultaţii cu Guvernul, Organizaţiile Societăţii Civile, donatorii multilaterali şi bilaterali, Instituţiile Financiare Internaţionale şi Organizaţiile Internaţionale. Aceste sectoare de intervenţie extind suportul oferit de Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP - predecesor al IEV) 2007-2013, în special în ceea privește asistența permanentă oferită pentru reformele din Sectorul Justiției, Managementul Finanțelor Publice, Dezvoltare Rurală şi Regională şi consolidarea capacităţilor instituţionale ale administraţiei publice centrale. Acestea sunt domenii în care Delegaţia UE a efectuat o expertiză semnificativă şi la care poate cu adevărat adăuga valoare.

2. Instrumentul European de Vecinătate (IEV) va grăbi finanţarea şi o va face mai flexibilă, permiţând stimularea celor mai bune performanţe. Ce înseamnă acest lucru pentru ţara Dumneavoastră?

Deoarece este prioritar pentru Parteneriatul Estic, Instrumentul European de Vecinătate constituie pentru Moldova un stimulent suplimentar pentru a evolua.

Cu toate acestea, este extrem de important pentru Moldova să continue să lucreze în domenii precum independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Acestea sunt probleme de mare interes nu doar pentru UE, dar şi pentru cetăţenii din Moldova.

IEV vine într-un moment crucial şi oferă Republicii Moldova o oportunitate solidă să continue eforturile depuse în acest sens, în timp ce îşi dezvoltă în continuare agenda europeană.

3. Dacă ar trebui să menţionaţi doar trei exemple concrete de cooperare de succes în ţara Dumneavoastră, care ar fi acestea?

Tranziţia este întotdeauna un proces de lungă durată şi scopul cooperării cu UE nu este doar de a ajuta Moldova să-şi îmbunătăţească situaţia actuală, dar şi să-şi construiască un viitor. Multe reforme sunt “lucrări în desfăşurare” şi rodul fructului lor nu ajunge la maturitate peste noapte.

Acestea fiind spuse, cooperarea cu UE deja aduce beneficii concrete pentru cetăţeni în mai multe domenii. Permiteţi-mi să menţionez trei exemple doar:

Justiţie: acesta este indiscutabilunul dintre domeniile cele mai importante pentru dezvoltarea viitoare a Republicii Moldova. Un Acord de Finanţare pentru un suport la bugetul reformei sectorului justiţiei în Moldova, în sumă de până la 60 de milioane de euro, a fost semnat în 2013. Acest obiectiv atins a fost rezultatul unui lung proces care a durat mai mulţi ani, a început cu o analiză a lacunelor sistemului Justiţiei înRepublica Moldova, elaborarea unei Strategii de Reformă şi aprobarea ei de către Guvern, continuând cu dezvoltarea unui Plan de Acţiuni pentru punerea sa în aplicare, inclusiv bugetarea fondurilor necesare pe termen mediu.

Obiectivul principal al acestei iniţiative este de a susţine Guvernul Republicii Moldova în construirea unui sector al justiţiei profesional, accesibil, eficient şi transparent, în conformitate cu standardele europene. Au fost deja întreprinse măsuri pentru a asigura independenţa sistemului judiciar prin reformarea criteriilor şi procedurile de selecţie, numirea, promovarea şi eliberarea din funcţie a judecătorilor. Intoleranţa faţă de fenomenul corupţiei este consolidată (au fost introduse teste de integritate pentru evaluarea noilor şi actualilor profesionişti din justiţie). Şi nu în ultimul rând, sunt adoptate măsuri pentru îmbunătăţirea Drepturilor Omului în Moldova (punerea în aplicare a Legii privind asigurarea egalităţii, programe de formare profesională pentru judecători bazate pe jurisprudenţă şi practicile locale şi internaţionale etc. ). Mai rămân multe de realizat, dar eu cred că deja suntem pe calea cea dreaptă.

Energie regenerabilă: Graţie Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, au fost dotate cu instalaţii de încălzire pe bază de biomasă mai mult de 130 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi primării din toată ţara. Persoanele care folosesc aceste clădiri vor beneficia de încălzire mai bună şi mai ieftină. De asemenea, proiectul a generat crearea a mai mult de 250 de locuri de muncă noi, precum şi lansarea a zeci de noi întreprinderi producătoare de combustibil din biomasă sub formă de brichete şi pelete.

Transport & Infrastructură: UE oferă granturi pentru proiecte cruciale de infrastructură. Datorită acestor subvenţii şi creditelor oferite de Instituţiile Financiare Europene (BERD şi BEI), oraşele Chişinău şi Bălţi au reuşit să-şi îmbunătăţească reţeaua de transport public. Municipiul Chişinău a achiziţionat deja 102 troleibuze noi, în timp ce municipiul Bălţi achiziţionează în prezent 23 de troleibuze noi, de care vor beneficia toţi locuitorii săi. Troleibuzele noi au devenit atât de populare, încât un troleibuz chiar a fost rezervat pe post de limuzină de nuntă.

În linii generale, oricine a experimentat drumurile moldoveneşti acum 10 ani şi călătoreşte prin ţară acum, va observa o îmbunătăţire imensă, care este importantă pentru cetăţeni şi crucială pentru economie şi aceasta, în mare parte, datorită cooperării cu UE şi cu instituţiile financiare europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md