21:01:41 15.05.2024
Stiri

Cum schimbă războiul noul ajutor american pe frontul din Ucraina

Actualitate 29.04.2024 08:58 Vizualizări1295 Autor: ZiarulNational
Cum schimbă războiul noul ajutor american pe frontul din Ucraina


Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul mai repede, susține publicația „Financial Times“.

Evaluările serviciilor de informații trebuie să fi fost dezastruoase pentru a-l convinge pe Mike Johnson să își riște poziția de președinte al Camerei Reprezentanților a SUA și să promoveze în sfârșit un proiect de lege care să ofere sprijin esențial Ucrainei. Deficitul cronic de muniții și de apărare antiaeriană a dus la avansuri rusești limitate, dar potențial semnificative, iar orașele Ucrainei au fost lovite. Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina ar putea pierde războiul.

Odată ce președintele Joe Biden a semnat legea, armata americană a început să trimită în grabă materialele de care avea nevoie disperată către liniile de front. Scopul este de a lăsa Rusiei cât mai puțin timp posibil pentru a profita la maximum de superioritatea sa actuală înainte de a începe să întâmpine mai multă rezistență, arată Financial Times.

Problemele cu soldații, care rămân cronice, ar urma să fie atenuate, în timp ce noii recruți nu se confruntă cu perspectiva de a fi trimiși la luptă cu muniție insuficientă, iar stocurile existente ale Ucrainei pot fi eliberate imediat: nu mai trebuie să fie dozate din cauza îngrijorării că nu vor fi niciodată înlocuite.

Ajutorul american va da un impuls țărilor europene să continue să ofere la rândul lor asistență. Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a anunțat deja la rândul său în cadrul unei vizite la Varșovia un nou pachet de 500 de milioane de lire sterline, în timp ce sunt mai multe proiecte pentru a furniza Ucrainei muniție suplimentară, sisteme de apărare aeriană Patriot și avioane F-16.

În primă instanță, cel mai probabil noul ajutor va încetini ofensiva rusă, fără să inverseze situația de pe front, iar Ucraina încă va mai încasa multe lovituri dinspre Rusia.

Trebuie avut în vedere că urmează să fie antrenate noi unități, lucru care durează, și încă au rămas multe probleme legate de comandă după contraofensiva dezamăgitoare de anul trecut, în special cu privire la modul de coordonare al operațiunilor la scară largă. Asta, în timp ce soldații care sunt de la începutul războiului pe front sunt epuizați de luptă și construirea fortificațiilor.

Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, pentru a ajuta la justificarea asistenței. FT subliniază că, în afară de problemele sale juridice, o explicație pentru faptul că Trump a rămas relativ tăcut în timp ce Congresul a aprobat pachetul de asistență de 60 de miliarde de dolari este că nu-l putea acuza pe Biden că a irosit bani pe Ucraina dacă nu ar fi fost trimise ajutoare pentru a fi „irosite”.

De asemenea, Ucraina mai are nevoie de resurse pentru că nu poate fi sigură de valoarea viitoarelor ajutoare militare, mai ales dacă Donald Trump va câștiga președinția.

Deocamdată, cel mai bun mod al Ucrainei de a continua lupta împotriva Rusiei este să continue cu tipul de atacuri pe care le-a organizat în mod regulat în ultima vreme, respectiv atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune împotriva rafinăriilor și a altor ținte cu o anumită valoare strategică în Rusia.

Ucraina nu va putea folosi rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune sau rachetele de croazieră Storm Shadow suplimentare promise de Sunak pentru a ataca ținte în Rusia. Cu toate acestea, există multe ținte legate de armată disponibile pe teritoriul ucrainean ocupat, inclusiv în Crimeea.

Lui Putin îi va fi greu să învingă

Deși nu există modalități simple de a îngenunchea Rusia, vulnerabilitățile acesteia pot fi expuse. Va deveni mai greu pentru Vladimir Putin să încheie războiul mai repede, cum spera înainte de votul din Congres. El ar fi putut spera că pierderea unui oraș mare precum Harkov va împinge Ucraina într-o spirală descendentă.

Acum ne întoarcem la perspectiva unui război fără sfârșit. Este adevărat, Putin s-a pregătit pentru acest lucru. Dar amploarea pierderilor recente ale Rusiei pentru câștiguri limitate și jena de a nu fi capabil să oprească atacurile ucrainene pe teritoriul rusesc, înseamnă că încă nu are o cale evidentă spre victorie.

Chiar dacă Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie, acest lucru nu îi garantează lui Putin un rezultat satisfăcător. Trump va dori să-și impună planul de pace, dar, din câte s-a aflat, Putin va considera propunerile la fel de inacceptabile ca și Zelenski. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin trebuie să ia în considerare acum posibilitatea ca aceasta să revină din nou Ucrainei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md