10:43:38 26.04.2024
Stiri

Încă un mesaj DUR al lui Pirkka Tapiola pentru guvernare: „Niciun investitor nu poate veni aici, atâta timp cât domnește corupția”

Politică 24.04.2016 11:25 Vizualizări6286 Autor: Ziarul National
Încă un mesaj DUR al lui Pirkka Tapiola pentru guvernare: „Niciun  investitor nu poate veni aici, atâta timp cât domnește corupția”


Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, admite că autoritățile moldovenești au făcut progrese privind implementarea Acordului de asociere, dar acestea se referă la capitolul adoptarea de legi. Totuși, oficialul european se teme că aceste date să nu rămână doar statistică, iar cetățeanul nu va ajunge să simtă cu adevărat beneficiile integrării europene.

„Dacă e să ne uităm la statistică, atunci vedem că la capitolul adoptarea de legi și hotărâri țara voastră stă foarte bine. Însă, acum trebuie ca aceste date să nu rămână doar statistică, ci să fie aplicate în practică. De aceea este nevoie de revăzut mecanismul de coordonare în așa fel, încât cetățeanul să simtă cu adevărat integrarea europeană”, a declarat ambasadorul în cadrul unei dezbateri publice organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene din Moldova, în cadrul Proiectului „Promovarea politicilor publice în contextul integrării europene a R. Moldova”.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, e nevoie de acțiuni concrete pentru ca cetățenii R. Moldova, dar și investitorii să aibă încredere în justiție. „Noi am deschis cea mai mare piață din lume pentru Moldova. Dar niciun investitor nu poate veni aici, atâta timp cât domnește corupția și lipsește justiția”, a mai adăugat șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

Participanții la dezbatere au susținut că un rol important în implementarea Acordului de Asociere RM-UE le revine în primul rând funcționarilor publici. „Astăzi avem peste 32 de mii de funcționari publici, în jur de 300 de strategii naționale și sectoriale, câteva milioane de euro cheltuite în vederea instruirii funcționarilor publici. În pofida acestor cifre, după mai mult de un an de zile trebuie să discutăm despre aceleași probleme. De aceea avem nevoie de o abordare realistică, iar aspectele de coordonare în domeniul integrării europene trebuie privite în contextul reformei administrației publice. Un alt aspect este că noi prea mult punem accent doar pe funcționarii publici și prea puțin pe cei care decid (miniștri, viceminiștri, secretari de stat)”, a menționat Ruslan Codreanu, responsabil de politici în reforma sistemului public la IPRE.

În cadrul sesiunii de dezbateri, participanții au reiterat necesitatea urgentării accelerării acțiunilor și implementării mecanismelor de integrare europeană, care ar duce la scoaterea din criză a țării.

„Trebuie să punem presiune dublă pe guvernare. Pe de o parte, organizațiile internaționale și donatorii trebuie să ceară implementarea angajamentelor, iar pe de altă parte, noi, cetățenii, trebuie să cerem reformele și schimbările promise. Numai astfel acțiunile care trebuie să fie întreprinse vor putea fi atinse. E la fel ca în agricultură, atunci când culturile sunt afectate de vătămători și dăunători, noi folosim substanțe chimice pentru a lupta cu aceștia”, a fost de părere Igor Boțan, director executiv ADEPT.

Totodată, Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, a menționat: „Pe mine mă irită sintagma pe care o folosesc autoritățile de „100 de zile”, pentru că ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar din R. Moldova este echivalent răsturnării unei garnituri de sulf în mijlocul orașului. Respectiv, toată lumea acum trebuie să umble în combinezoane de protecție și să găsească soluții, precum și făptașii care au făcut această diversiune pe plan național. Astfel, nu putem de vorbi acum despre implementarea literă cu literă a mecanismului de integrare, pentru că instrumentul de transformare a societății moldovenești a fost afectat. Dacă vorbim despre implementarea pe plan național a Acordului de Asociere, ar trebui să spunem că este nevoie de trei elemente importante: leadership, încredere și implicare”.

Ion Gumene, expert în cadrul „Expert-Grup”, s-a referit la procesul de reformă a serviciului public în contextul priorităților de integrare europeană, subliniind în special problemele în procesul de coordonare și planificare strategică. Propunerea menționată în acest sens a fost de optimizat numărul documentelor de politici publice de implementare.

Președintele Fundației Est Europene, Sorin Mereacre, s-a referit în special la provocările legate de contextul politic, constatând că un obstacol în eficientizarea procesului de implementare a politicilor de integrare europeană este transparența redusă în procesul de luare a deciziilor și de promovare a reformelor de către autorități publice, dar și demotivarea funcționarilor publici de carieră prin promovarea pe criterii politice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md