11:43:27 19.03.2024
Stiri

Moara Roșie din Chișinău, VÂNATĂ!

Social 27.09.2014 15:01 Vizualizări11907 Autor: Daniela Hadei
Moara Roșie din Chișinău, VÂNATĂ!


RUINĂ // O clădire care pune în pericol viața oamenilor și pe care a pus ochiul un agent economic care vrea să o demoleze. Așa a ajuns fosta moară cu aburi, cunoscută cu denumirea de „Moara Roșie”, care se află în Chișinău pe strada cu același nume

Localnicii care își au casele în apropiere de Moara Roșie sunt îngrijorați și dezamăgiți de starea acesteia. Chiar dacă a primit titlul de monument de arhitectură de valoare locală, inclus în Registrul de monumente de istorie și cultură a municipiului Chișinău, moara negustorului Abram Levenzon se poate dărâma în orice clipă.

Adăpost pentru boschetari

De 15 ani deja, locuința doamnei Maia se află la câțiva metri de Moara Roșie. Femeia este indignată de faptul că moara se deteriorează tot mai mult. „Ar fi foarte bine s-o renoveze și să rămână ca un monument, o amintire. Noi nu suntem împotrivă, dar să se apuce cineva să o repare, căci pe zi ce trece starea ei se agravează și ne pune viața în pericol. Noi am scris cereri la primărie să ia măsuri, dar în zadar”, a spus femeia. Dânsa ne-a mai povestit că, în ultima perioadă, moara era plină de boschetari și mizerie.



Una dintre primele mori cu aburi

Pe lângă morile de apă și de vânt, la sfârșitul sec. al XIX-lea în Chișinău au început să apară morile cu aburi. Una dintre primele și cele mai celebre mori cu aburi a fost Moara Roșie. La început, era din lemn, dar în 1884 a fost reconstruită din piatră. Era una din cele mai înalte construcții de pe Colina Inzov (astăzi, Colina Pușkin) și făcea parte dintr-un complex industrial, iar acum este izolată de construcțiile aferente. Înainte de anul 1884, moara avea trei nivele, dar la sfârșitul secolului al XIX-lea al treilea nivel a ars. La începutul sec. al XX-lea au fost adăugate două etaje și o mansardă din piatră, căptușite cu cărămidă roșie. Încă de la început, Moara Roșie a fost dotată cu utilaj performant, fapt ce i-a permis să funcționeze până în anii ’50 ai secolului XX. Mai târziu, clădirea morii a fost utilizată drept depozit de către autoritățile sovietice.

Moara Roșie, datorită unui incendiu

În 1890, vechii proprietari ai morii, consilierul Gudevici și W. Lewinski au oferit moara negustorului Abram Levenzon. Construcția devenise un adevărat complex industrial. Din acel moment, moara era cunoscută drept „Moara Levenzon”. Negustorul a construit un magazin adiacent, care se unea cu moara printr-un tunel separat. În 1901, după un incendiu de proporții, nivelele superioare ale morii au fost reconstruite din cărămidă roșie, fapt ce a făcut din „Moara Levenzon” o clădire industrială de o frumusețe deosebită. De atunci, moara este numită „Moara Roșie”.

Monument ocrotit, neglijat de autorități

În 2010, compania de construcții „Glorinal” a venit cu o cerere prin care solicita primăriei demolarea clădirii, pe motiv că prezenta un pericol pentru cetățeni. Solicitarea a fost refuzată, iar actualmente Direcția generală economie, reforme și relații patrimoniale din cadrul primăriei capitalei așteaptă aprobarea pentru înregistrarea imobilului. „S-au făcut actele de inventariere, care trebuie aprobate de Consiliul municipal. După ce vom avea aprobarea consiliului, ne vom putea adresa la „Cadastru” pentru a-l înregistra. Decizia nu a fost votată de comuniști. Sunt deja cinci luni de când se tot amână aprobarea”, ne-a declarat un reprezentant al direcției.

Dispută în Consiliul municipal

Drept argument, reprezentantul fracțiunii PCRM din cadrul Consiliului municipal Chișinău (CMC), Victor Gurău, ne-a declarat că fracțiunea nu poate aproba doar actele de inventariere, dar așteaptă un pachet complet de documente. De asemenea, Gurău consideră că la mijloc stau interese politice. „Monumentul acesta se distruge, pentru că mai bine de 20 de ani nu s-au făcut lucrări. Noi am semnalat de mai multe ori această întrebare, dar nu a fost aprobată, deoarece nu erau prezentate proiecte clare de reconstrucție și alocări de fonduri. Desigur, nu neg, interese sunt, dar nu știm din partea cui”, ne-a explicat Gurău. Comunistul consideră că cineva vrea să privatizeze acest imobil și că alocarea resurselor publice nu este întâmplătoare. „Noi nu putem aproba doar un act de inventariere unde poate fi strecurată subtil o frază care să permită demolarea. Clădirea trebuie păstrată”, crede Gurău.

Bloc locativ în locul monumentului

Un proiect pentru un bloc locativ multifuncțional pe str. Moara Roșie 5A, cu 260 de apartamente, este deja prezentat pe un portal de construcții din R. Moldova. Proiectul respectiv este expus pe pagina firmei de proiectare „Marhitrav-ATM”. Contactat de Ziarul NAȚIONAL, arhitectul-șef al companiei, fostul arhitect-șef al municipiului Chișinău, Vladimir Modârcă, care se afla în această funcție atunci când Moara Roșie a primit titlul de monument, a declarat inițial că firma nu a făcut un astfel de proiect și că, probabil, este o greșeală din partea celor care au publicat informația. Ne-a rugat să revenim după ce verifică personal aceste informații. Ulterior, Vladimir Modârcă ne-a explicat că o schiță pentru acest proiect a fost realizată în 2007, dar a fost refuzată de către primărie. „Pe atunci nu lucram la această firmă. A fost o schiță, o propunere pentru această zonă. După ce primăria a refuzat acest proiect, beneficiarii nu au mai recurs la nimic. Idee nu am cine sunt beneficiarii, nu cunosc nimic. Nu există un asemenea proiect pentru acel bloc locativ, e doar o operă pe hârtie, un desen”, a menționat Modârcă. Arhitectul s-a cam încurcat în declarații. După ce a spus că proiectul nu există și este nul, a menționat că oricum clădirea nu ar fi interacționat cu Moara Roșie: „Moara se află la 30 m de complexul locativ pentru care s-a făcut acel proiect. E pe aceeași stradă, dar nu se atinge de monument”.

Ce spune primăria

Și viceprimarul Nistor Grozavu afirmă că sunt mai multe neînțelegeri cu privire la Moara Roșie. Oficialul ne-a declarat că primăria a pregătit o decizie prin care acest imobil să fie restaurat și luat la evidență, dar aceasta nu a fost încă aprobată de CMC. „Avem o singură problemă, neadoptarea deciziei. Nu avem explicații, cred că e vorba de niște neînțelegeri, desigur că am încercat să aflăm cauza, dar fără rezultat”, a afirmat viceprimarul. Grozavu a menționat că această problemă va fi propusă și la următoarea ședință a consiliului și a dat asigurări că nimeni nu va autoriza demolarea acestui monument. „Vom întreprinde toate măsurile pentru a salva această clădire. După starea în care se află acum, ea nu poate fi restaurată exact după modelul vechi, dar exteriorul poate fi reparat”, a conchis viceprimarul.

Ion Ștefăniță, director la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova:

„Moara Roșie este un monument unic din arhitectura industrială. Acum, cineva dorește să o demoleze. Cererea aceasta e încă din 2010, când la Ministerul Culturii a venit o corespondență de la primărie, prin care se solicita o eventuală demolare. Ministerul a refuzat să dea un aviz pozitiv. Sunt interesele unui agent economic, coordonate de cineva din CMC”.

Vitalie Voznoi, președintele ONG-ului „Orașul meu drag”

„Marea problemă constă în aceea că noi nu avem o lege care să impună proprietarul să îngrijească monumentul. Trebuie să organizăm dezbateri publice și să păstrăm monumentele. Este o strategie bine gândită faptul că imobilul se lasă de izbeliște. Apoi foarte ușor este demolat pe motiv că este periculos pentru societate. Cred că sunt interesele funcționarilor publici”



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md