04:13:25 19.03.2024
Stiri

PATRIMONIU // Fostul Tribunal al jud. Lăpușna din Chișinău

Social 23.05.2015 12:00 Vizualizări3220 Autor: Daniela Hadei
PATRIMONIU // Fostul Tribunal al jud. Lăpușna din Chișinău


Instanță // În prezent este sediul Întreprinderii de Stat „Căile Ferate”, iar în 1940 aici se afla Tribunalul judeţului Lăpuşna

Fosta Judecătorie de district din Chișinău a fost construită în anii ’80 ai secolului XIX și reprezenta una dintre primele clădiri construite special pentru destinaţie administrativă. Iarna trecută, din monumentul de arhitectură, artă şi istorie de însemnătate naţională, a căzut în plină zi o bucată din partea de sus a unui perete al clădirii. Cu toate acestea, un proiect de restaurare a imobilului nu există.

Influențe franceze

Construită la colţul cartierului, între străzile Vlaicu Pârcălab şi Veronica Micle, fosta Judecătorie de district este ridicată în trei etaje. Cu arhitectura în stil eclectic și influenţe ale clasicismului francez, clădirea are un plan care repartizează perimetral încăperile, iar partea centrală este rezervată holului din jurul scării de onoare. Amplasată în trei rampe, scara este deschisă vederii centrale şi este inundată de lumina naturală prin lanternoul ridicat deasupra. Faţadele sunt simetrice, cu rezalite laterale, respectiv cu 13 axe faţada laterală şi cu 8 axe – faţada principală.

Instituţie a Dreptului Juridic

Destinaţia principală a clădirii a fost de a servi drept sediu pentru o instituţie a dreptului juridic. Acest fapt a fost subliniat prin prezenţa sculpturii alegorice a Justiţiei, care a fost instalată la nivelul primului etaj, în nişa dintre două ferestre, unite printr-o cornişă rectilinie. Locul sculpturii a fost accentuat printr-un segment de cerc.

Intrarea în clădire se află în faţada principală, orientată spre strada Vlaicu Pârcălab printr-o construcţie complexă: în axa intrării se află un volum, lărgit lateral de două porticuri a câte o coloană a ordinului doric, sub care se află câte o intrare separată. Această soluţie inedită a unei duble intrări a fost necesară pentru a separa intrările publicului de intrarea convoiului acuzatului, între ele aflându-se încăperea pentru pază. Se zice că în această clădire a fost judecat Grigore Kotovski, fost conducător militar și activist politic comunist din Basarabia, născut în Hâncești, dar presupus a fi originar din nobilimea poloneză, și ucrainean după mamă.

Balcon-tribună

Ca element arhitectural, compoziția intrării principale este asigurată de balconul-tribună, a cărui parte centrală este un portic cu două coloane ionice, cu fronton în segment de cerc. În partea opusă faţadei principale se afla cea mai mare sală – a şedinţelor, acoperită în exterior cu un acoperiş piramidal, cu învelitoare din plăci romboidale, cu alternarea nuanţelor.

Clădirea avea și o intrare secundară, din stradela Fântânilor. Parterul clădirii este din bosaje diamant, la primul etaj – alungite orizontale, cu alternarea a două nuanţe, la al doilea etaj – cu imitarea unor panouri conturate cu o bordură, amplasate în plinurile dintre ferestre.

Arhitectura clădirii, modificată

Pereţii clădirii se terminau în partea superioară printr-o cornişă cu denticule, susţinute de console. Pentru a exprima o aerare a formelor, ferestrele etajului doi au fost flancate de pilaştrii ordinului ionic.

În perioada postbelică, însă, arhitectura clădirii a fost modificată – alungită de-a lungul străzii Fântânilor, a dispărut acoperişul piramidal de la faţada posterioară, iar paramentul primului etaj a fost simplificat prin renunţarea la alternarea asizelor de nouă nuanţe.

Potrivit directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova, Ion Ștefăniță, în prezent clădirea este funcțională, dar riscă să se risipească.

„Clădirea este funcțională, dar se risipește la cornișa de sus, la acoperiș. Pe moment, nu se prevede un proiect de restaurare”, a declarat Ion Ștefăniță.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md