14:45:23 24.05.2018
 
Stiri

Fost ministru despre recomandările Comisiei de la Veneția: Nesocotirea acestora, „un ACT SUICIDAR”

Politică 19.06.2017 16:10 Vizualizări2848 Autor: Ziarul National
Fost ministru despre recomandările Comisiei de la Veneția: Nesocotirea acestora, „un ACT SUICIDAR”

„Este practic imposibil să schimbi acest proiect (privind sistemul mixt - n.r.) în lectura a doua, astfel încât să poți să treci proba de conformare cu recomandările Comisiei de la Veneția, mai ales că termenul propus de autori pentru adoptarea în lectură finală este sfârșitul lunii iulie curent”, susține liberalul Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului, după ce a studiat „cu mare atenție” recomandările Comisiei de la Veneția cu referire la „proiectul PD-PSRM privind schimbarea sistemului electoral”.

Munteanu afirmă că a găsit în documentul publicat astăzi de Comisia de la Veneția „zeci și zeci de recomandări și îngrijorări, ceea ce, tradus din limbaj diplomatic, înseamnă că a fost dat un adevarat semnal de alarmă, de către Consiliul Europei, pentru guvernarea de la Chișinău, care încearcă, în condiții foarte dificile, să schimbe sistemul electoral, adaptându-l la necesitățile politice ale autorilor”.

„Argumentul de bază al democraților și condrumeților lor socialiști pro-moscoviți, pentru trecerea la sistemul mixt, este „necesitatea” apropierii deputaților de alegători. Aici, Comisia a reținut faptul că, din păcate, acest „obiectiv” al autorilor poate fi demantelat de interpunerea între deputat și alegători a oamenilor de afacere locali, care își vor subordona deputații din teritoriu, iar pentru a fi mai convingători, experții Comisiei de la Veneția ne prezintă exemplul Ucrainei, care a trecut în 2012 la sistemul electoral mixt, acțiune ce a fost considerată ca un regres democratic pentru statul vecin. Soluția de alternativă pentru „apropierea deputaților de alegători”, propusă încă în 2014 de Comisia de la Veneția, este păstrarea sistemului electoral proporțional cu introducerea votului de preferință, un sistem aplicat cu succes, în mai multe state europene, inclusiv în țările baltice”, comentează Munteanu pe Facebook.

CITIȚI și INTERVIU // „Clasa politică nu este compromisă de sistemul de vot, ci de corupție, clientelism, nepotism, incompetență și multe alte defecte”

Totuși, adaugă fostul ministru, una dintre cele mai mari probleme este dreptul Comisiei Electorale Centrale „de a clădi și reclădi circumscripțiile electorale și realizarea arhitecturii acestora la mica înțelegere dintre partidele decidente (PD și PSRM)”.

„Votul în diaspora și votul în stânga Nistrului comportă chiar elemente de neconstituționalitate, în momentul în care, nu vor putea fi asigurate condiții egale, clare și fără echivoc. Consensul „național” pe acest subiect este un alt test de maturitate politică cerută guvernării, ori Comisia a reținut, inclusiv din vizita la Chișinău, că schimbarea sistemului electoral în forma propusă este susținută doar de PD și PSRM, „pe alocuri” și de PPEM (cu observația, citez: „această fracțiune este creată în timpul actualei legislaturi”. Experții Comisiei de la Veneția s-au arătat, astfel, oripilați de inovațiile legislative moldovenești), în rest toate partidele parlamentare și neparlamentare, precum și societatea civilă, nu susțin acest exercițiu. Nesocotirea (și) acestei observații ar fi un act suicidar”, conchide liberalul al cărui partid a părăsit coaliția de la guvernare la finele lunii mai curent.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Lilia 19.06.2017 16:25

Mare personalitate. Sa-ui pasat de tara asta nu mai depunea cerere de demisie si nu-i oferea sansa lui Dodon de a-si pune ministrul lui.

Dumitru 19.06.2017 16:54

A spus Plahotniuc că aceștia din PL nu face decât să-și facă imagine pentru următoarele algeri și iată rezultatul deja!

Dorin 19.06.2017 16:56

Hai nu mai infloriti asa, Comisia de la Venetia a venit cu recomandari si nici decum obligatii.

Oleg 19.06.2017 18:14

S-a schimbat deja plastinca ? Cit a stat "europrimarul" la treuca totul a fost ok ?

Vasile 19.06.2017 19:29

Criminalului Vlad Plahotniuc ii ardecurul, daca nu schimba sistemul de vot atunci organizatia criminala numita partidul democrat nu trece in parlament si vor face toti puscarie! Plahotniuc, nu uita:puscaria-i casa ta!

Dragos 20.06.2017 04:20

Voi, liberalilor ghimpisti care l-ati slujit pe potentatul Plaha sunteti de vina ca s-a ajuns la acest spectacol de cea mai abjecta fact-ura, acum si cu MIXT-ura pd-rasta&porno-socialista+putoarea leanca-ista. Altfel spus, trinomul odios si asasin: Lupu Rosu, Scufita Sura si Bunicuta perversa. Protestati, nemernicilor, alaturi de Oameni! Ajunge atata lasitate!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md