19:37:14 28.04.2024
Stiri

Războiul l-a „legat” de Moldova

Social 21.06.2014 12:03 Vizualizări1613 Autor: Stela Mihailovici
Războiul l-a „legat” de Moldova


Refugiu // Un medic de la Spitalul de Urgență este cel mai „vechi” locatar al Centrului de cazare a solicitanților de azil. Tânărul a rămas în R. Moldova din cauza războiului civil din Siria

Anual, mii de cetățeni moldoveni apucă calea străinătății în căutarea unui trai mai bun, iar pentru sute de străini R. Moldova devine oaza de liniște și siguranță. Fie că s-au retras aici fugind de ororile războaielor, fie că au îndrăgit țara, încât nu mai văd rostul plecării „acasă”.

Printre sirienii, pakistanezii, afganii, africanii care locuiesc la Centrul de cazare pentru solicitanții de azil, din zona Aeroportului Internațional Chișinău, se numără și Osama Ali Saleh. Tânărul este cel mai vechi „chiriaș” de aici, fiind locatar al centrului de mai bine de un an. Deși regulamentul spune că refugiații pot fi găzduiți la azil cel mult șase luni, Osama a primit o cameră, cu titlu de excepție, iar în schimb oferă asistență medicală „vecinilor”, centrul neavând angajat un medic.

De 14 ani are altă casă

Osama Ali Saleh a venit în R. Moldova în anul 2000 pentru a-și face studiile la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”. A rezistat într-un mediu cu totul străin, deși spune că era tentat de multe ori să lase totul baltă și să se întoarcă în Siria. „Inițial, mi-am planificat să merg la studii în Germania. Am învățat doi ani limba germană și totul despre această țară, dar am trecut un examen și am ajuns la studii în R. Moldova. Nu știam limba, era o altă cultură, oameni diferiți, făceam medicină în engleză… A fost foarte greu. Ziceam că mă întorc acasă, dar mă gândeam să nu-mi dezamăgesc familia și am rezistat. Într-un an m-am integrat în societate, am învățat singur limba română și a început să-mi placă Moldova, chiar mai mult decât aș fi crezut”, își aduce aminte Osama.

Nimic nu-i amintește de Siria

A absolvit facultatea cu diplomă de excelență și visa să profeseze medicina în țara sa, însă războiul civil iscat în Siria i-a dat planurile peste cap și l-a determinat să rămână în R. Moldova. „Nu puteam să mă întorc acolo unde se împușcă, unde e teroare și dictatură. Nu mi-am văzut de opt ani familia, șapte frați și părinții, dar sunt decis să rămân în Moldova. I-am îndemnat și pe frații mei să vină la mine „acasă”, unde e liniște și pace, dar ei au alte viziuni”, conchide Osama. Printre lucrurile personale, tânărul nu mai are nimic care să-i amintească de Siria. În cămăruța sumbră, de circa zece metri pătrați, pe care o ocupă la Centrul de cazare pentru solicitanții de azil, lipsesc pozele de familie sau suvenire siriene, patul, dulapul și o masă fiind singurele obiecte de interior. „Iată o carte pe care o citesc acum. Altceva n-am, doar haine în dulap”, ne spune tânărul, arătându-ne un volum de vreo mie de pagini în care se cuprind „tainele” medicinei.

Trăiește cu 2 500 de lei

Viața lui Osama Ali Saleh se împarte acum între Centrul de cazare și Spitalul de Urgență, unde lucrează ca medic de gardă. Deși deseori este discriminat de pacienți, nu-și vede rostul făcând o altă meserie. „S-a întâmplat să fiu bruscat, atacat cu vorbe murdare sau chiar pacienții nu-mi permit să-i consult când văd că sunt străin. Le explic calm care e situația, iar dacă nu-i conving, chem o altă echipă de medici și mă retrag”, povestește Osama. Munca sa este remunerată cu 2 500 de lei pe lună, aceștia fiind și singurii bani din care trăiește tânărul. O soluție ar fi să-și mai găsească un loc de muncă, să adune bani pentru a putea închiria un apartament în oraș și să trăiască o viață normală de familie.

Zeama e regina bucătăriei

„Eu sunt însurat cu o moldoveancă, dar nu locuim împreună, pentru că nu avem bani pentru chiria unui apartament. Ea nu are dreptul să trăiască cu mine la Centrul de cazare pentru refugiați. Dacă voi câștiga mai bine, vom trăi și noi ca o familie adevărată la casa noastră, iar soția mă va alinta cu zeamă și mămăliguță, care sunt preferatele mele”, spune cu zâmbetul pe buze Osama, adăugând că mai are un vis - să obțină cetățenia R. Moldova. „Poate anul acesta voi lua documentul”, își pune speranțe sirianul.

Potrivit Biroului de Migrație și Azil, în R. Moldova sunt 369 de cetățeni străini care au cerut protecția statului: 91 de persoane au statut de refugiat, 202 sunt beneficiari de protecție umanitară și 76 de persoane sunt solicitanți de azil.


Stiri relevante
17.11.2015 14:22 3217 Sirian, REȚINUT la Chișinău

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md