16:16:28 29.11.2023
Stiri

ZFR // Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, care i-a schimbat viața lui Cristian Mungiu, prezentat la Chișinău. Regizorul, copleșit de „simpatia” cu care a fost primit în R. Moldova

Actualitate 23.09.2023 10:58 Vizualizări1151 Autor: Ziarul National
ZFR // Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, care i-a schimbat viața lui Cristian Mungiu, prezentat la Chișinău. Regizorul, copleșit de „simpatia” cu care a fost primit în R. Moldova ZFR


Publicul de la Chișinău a avut ocazia să vizioneze acasă, în cadrul Zilelor Filmului Românesc (ZFR), filmul „Patru luni, 3 săptămâni și 2 zile” al regizorului Cristian Mungiu, singurul lungmetraj românesc care a obținut Premiul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes. După proiecția peliculei, cinefilii l-au copleșit cu întrebări pe regizorul prezent în sala Cinematografului „Cineplex Loteanu”.

Relatând povestea unei studente, Găbița, care încearcă să facă un avort ilegal, traumatizant, „la sfârșitul comunismului”, cu ajutorul prietenei sale Otilia, filmul te ține în tensiune până la sfârșit.Cu un buchet de flori în mâini, oferit de o admiratoare, Cristian Mungiu a recunoscut faptul că filmul pornește de la un caz real din tinerețea sa, dar i-au trebuit mai mulți ani până să ia o decizie de a ecraniza povestea în 2007.

La o distanță de 16 ani, regizorul afirmă că acest film i-a „schimbat viața” și și-a dat seama că trebuie să reconfirme succesul și prin peliculele ulterioare. Astăzi, Cristian Mungiu, născut la Iași și având rădăcini basarabene, este unul dintre cei mai importanți regizori din România.Răspunzând la întrebările spectatorilor după vizionarea filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, Cristian Mungiu a dezvăluit că își selectează foarte riguros actorii și că le este de mare ajutor pe platou, inclusiv din motiv că poate „juca toate rolurile” el însuși, fiindcă el scrie scenariile și știe fiecare replică. De exemplu, în cazul acestei pelicule, a văzut „peste 100 de fete” până le-a selectat pe Anamaria Marinca și Laura Vasiliu pentru rolurile Otiliei și Găbiței.

La final, regizorul s-a arătat copleșit de „simpatia cu care a fost însoțit la Chișinău” în primele două zile ale celei de-a noua ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.Amintim că ZFR i-a dedicat celebrului cineast secţiunea „Focus” din acest an, iar după proiecția celui mai recent film al său „R.M.N.” (2022) şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, astăzi la „Cineplex Loteanu” va fi prezentat lungmetrajul „Occident” (2002), începând cu ora 16.00.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.Tot astăzi vor putea fi vizionate „Valurile Dunării” (1960) în regia lui Liviu Ciulei, de la ora 14.00, „Spre Nord” (2022), de Mihai Mincan, începând cu ora 18.00, și „Tigru” (2023), de Andrei Tănase, dela ora 21.00.ZFR este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova „Alternative Cinema” și Casa de producţie „Rova Film” din România.

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a IX-a, este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md