20:19:46 18.04.2024
Stiri

VOTAT // R. Moldova are un NOU Cod electoral

Actualitate 01.12.2022 14:11 Vizualizări1803 Autor: Ziarul National
VOTAT // R. Moldova are un NOU Cod electoral


Noul Cod electoral al R. Moldova a fost aprobat astăzi de către Parlament în lectura a doua. Proiectul a fost contestat puternic de opoziția prorusă, însă guvernarea susține că documentul era necesar, după numeroasele recomandări făcute de-a lungul timpului, după fiecare scrutin electoral din R. Moldova.

Reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor au solicitat inițial excluderea acestui proiect de pe ordinea de zi, motivând că ar exista „10 - 11 puncte” din document care „nu întrunesc consens”. Apoi, au înaintat un șir de amendamente, unele contrare recomandărilor Comisiei de la Veneția, după care nu au mai revenit după pauză la la ședință.

Astfel, proiectul privind aprobarea unui Cod electoral revizuit în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR, de altfel una dintre cele nouă condiții de aderare la UE, a fost votat în lectură finală de către 55 de deputați ai majorității parlamentare. Proiectul include peste 140 de recomandări ale misiunilor internaționale de monitorizare a alegerilor.

Potrivit noului Cod, numărul membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) va fi redus la șapte, unul fiind numit de către președintele Republicii Moldova, doi - de către Consiliul Superior al Magistraturii și de către Guvern, iar patru - de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Printre prevederile noului Cod electoral se numără instituirea unor organe electorale permanente, oferirea de competențe clare Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru monitorizarea finanțării partidelor și campaniilor electorale, clarificarea procedurilor privind depunerea și examinarea contestațiilor electorale etc.

De asemenea, documentul prevede că CEC va putea decide, în baza unor motive obiective, ca votarea în unele secții electorale să fie posibilă pe parcursul a două zile. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul unor situații excepționale, precum pandemie sau stare de urgență, iar decizia urmează să fie luată de CEC cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Socialistul Adrian Lebedinschi le-a reproșat autorilor că ar discrimina, în acest caz, alegătorii care vor avea o singură zi la dispoziție pentru a-și exprima opțiunea electorală la același scrutin electoral.

Noul Cod electoral mai oferă cetățenilor dreptul de a vota atât în baza buletinului sau a buletinului provizoriu de identitate, cât și în baza pașaportului, indiferent de tipul scrutinului, iar validarea mandatelor aleșilor locali va fi efectuată de consiliile electorale de circumscripție, nu de către instanțele judecătorești.

Totodată, referendumurile republicane legislative sau consultative vor putea fi inițiate cu strângerea a 100 de mii de semnături, față de 200 de mii până acum, iar vârsta pentru candidații la funcția de primar a fost micșorată până la 23 de ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md