17:04:03 15.07.2025
Stiri

Von der Leyen cedează presiunii: Concesii bugetare pentru a evita revolta în Comisia Europeană și a liniști liderii socialiști, incluzând-o pe Roxana Mînzatu.

Actualitate 15.07.2025 10:49 Vizualizări465
Von der Leyen cedează presiunii: Concesii bugetare pentru a evita revolta în Comisia Europeană și a liniști liderii socialiști, incluzând-o pe Roxana Mînzatu.

Sub presiunea unei posibile revolte interne, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-a văzut nevoită să promită alocarea unui buget mai generos regiunilor sărace. Această decizie a fost anunțată înaintea prezentării planului pentru bugetul UE pe următorii șapte ani. Conform unui document analizat de POLITICO, von der Leyen a făcut concesii de ultim moment pentru a calma divergențele în cadrul echipei sale, în special în raport cu Raffaele Fitto din dreapta italiană și Roxana Mînzatu, socialistă din România.

Modificarea poziției de către von der Leyen reflectă necesitatea de a găsi un echilibru între diversele opinii din Comisie. Totodată, trebuie să propună un plan de cheltuieli care să fie acceptabil atât pentru Parlamentul European, cât și pentru cele 27 de guverne naționale care trebuie să aprobe bugetul până la finele anului 2027. Conform unor oficiali UE, planul ar fi suficient pentru a asigura sprijinul celor 27 de comisari ai UE. Un oficial al UE, sub condiția anonimatului, a subliniat că "dimensiunea regională nu este complet pierdută" din proiectul de buget.

Von der Leyen a dat înapoi de la inițialele sale planuri de centralizare a gestionării fondurilor regionale ale UE, care sunt în prezent de 400 de miliarde de euro, reprezentând o treime din cheltuielile totale ale blocului comunitar. Această strategie inițială ar fi acordat mai multă putere capitalelor naționale, însă criticii susțin că aceasta ar fi amplificat inegalitățile interne, lăsând regiunile marginalizate.

UN SUBIECT FIERBINTE

Subiectul este unul intens dezbătut în cadrul UE, stimularea regiunilor a fost o prioritate încă din anii 1970, când politica de coeziune a fost introdusă. Scopul a fost reducerea decalajului între zonele bogate și cele sărace. Criticii admit că von der Leyen a făcut unele concesii, dar rămân sceptici, considerând că acestea sunt mișcări politice. "Au făcut concesii minime, dar planurile lor de început erau extrem de nepopulare", a declarat negiciatorul bugetar al Parlamentului, Siegfried Mureșan.

După consultări cu comisarii și oficialii de rang înalt în weekend, Comisia a reafirmat angajamentul de a reduce dezechilibrele regionale în Europa și de a promova cooperarea teritorială. Cu toate acestea, POLITICO menționează că concesiile ar putea să nu fie suficiente pentru a satisface criticile guvernelor si parlamentarilor.

„FORMULA BERLIN”

Sustinătorii politicii de coeziune cer menținerea „formulei Berlin”, care garantează fonduri considerabile pentru regiunile subdezvoltate. Documentul ce încă mai poate fi revizuit prevede alocări pentru țările sărace, criterii precum bogăția națională și sărăcia rurală fiind esențiale. Totuși, criticii sunt îngrijorați că guvernele centrale ar putea avea mai multă influență asupra distribuirii fondurilor.

"Nu am văzut încă nicio alternativă viabilă la formula Berlin", a declarat Mureșan. „Și știm că încercările anterioare de modificare a sa au eșuat”, a subliniat el.

MÎNZATU ȘI SOCIALIȘTII AU CERUT MENȚINEREA FONDULUI SOCIAL EUROPEAN CONTRA SPRIJIN LA MOȚIUNE

Într-o concesie de ultim moment, Comisia a menținut Fondul Social European (FSE), destinat formării tinerilor și șomerilor, și alte programe. Aceasta a fost o cerință a Roxanei Mînzatu și a social-democraților, care au conditionat sprijinul pentru von der Leyen de păstrarea FSE. Totuși, în proiectul Comisiei nu s-a stabilit o suma clară pentru FSE, ceea ce a determinat un oficial al UE să afirme că „socialiștii nu au câștigat prea mult din susținere.”

DE CE GERMANIA LUI VON DER LEYEN CRITICĂ EXECUTIVUL

Germania a criticat Comisia pentru oferirea de împrumuturi ieftine țărilor care depășesc planurile de cheltuieli. Berlinul se teme că aceasta ar putea duce la un mecanism permanent de îndatorare la nivelul UE, o idee de care s-a opus istoric. "Susținem cursul reformelor Comisiei și suntem mulțumiți de propunerile îndrăznețe", a afirmat un oficial german, adăugând că îndatorarea permanentă nu este acceptabilă.

Aceleași preocupări sunt împărtășite și de alte țări din UE. "Soluția nu poate fi să împrumutăm în mod constant fonduri pentru a completa planurile naționale", a spus un diplomat al UE. „Este doar un mod de a astupa o gaură cu alta," a adăugat acesta.

Stiri relevante
Top stiri
15.07.2025 08:33 473 Horoscopul zilei 15.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte