18:06:43 20.04.2024
Stiri

VIDEO // STARE de URGENȚĂ, decretată în R. Moldova până pe 30 mai: Prognoza medicilor ar fi înregistrarea a 80 - 100 de morți pe zi din cauza COVID-19 în următoarea perioadă

Actualitate 31.03.2021 17:58 Vizualizări2731 Autor: Ziarul National
VIDEO // STARE de URGENȚĂ, decretată în R. Moldova până pe 30 mai: Prognoza medicilor ar fi înregistrarea a 80 - 100 de morți pe zi din cauza COVID-19 în următoarea perioadă


Parlamentul a instituit, cu 52 de voturi, stare de urgență pe tot teritoriul R. Moldova în perioada 1 aprilie - 30 mai 2021. Deputații din opoziție nu au susținut proiectul socialiștilor, reclamând lipsa unui plan concret de măsuri ce urmează a fi implementate în perioada stării de urgență

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a motivat cererea Guvernului de a institui stare de urgență în R. Moldova prin faptul că situația pandemică se agravează, iar sistemul medical a ajuns la limită. Prim-ministrul a ținut să precizeze, însă, că starea de urgență nu presupune și impunerea unei carantine la nivel național.

Membrii Guvernului au recunoscut în Parlament că nu au un plan de măsuri ce urmează a fi implementate, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) urmând să se întrunească abia după ședința Parlamentului pentru a discuta subiectul.

Totuși, în opinia lui Ciocoi, este foarte important ca CNESP să fie învestită cu împuterniciri suplimentare, pentru a putea gestiona mai eficient situația pandemică.

Astfel, potrivit Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

2) instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;

3) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;

5) interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;

6) dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

7) coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei; b) familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;

8) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

10) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

12) efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.




UPDATE // Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a declarat că tendința pandemică era clară încă „acum două-trei săptămâni”, iar liderul socialiștilor Igor Dodon afirma peste tot cu nu e nevoie de carantină.

„Ce s-a schimbat? Au apărut circumstanțele dizolvării Parlamentului și se țin cu dinții de fotolii”, a explicat Popșoi dedesubturile instituirii stării de urgență pentru o perioadă două luni.

Reprezentanții PAS au propus instituirea stăzii de urgență pentru o perioadă de 15 zile, lucru neacceptat de către ceilalți deputați.





UPDATE // Deputatul PAS, Lilian Carp, a acuzat o motivație politică a solicitării de instituire a stării de urgență, iar democratul Pavel Filip a subliniat că în spate ar sta un plan al lui Igor Dodon de a evita dizolvarea Parlamentului.

Liderul socialiștilor a declarat chiar azi într-un interviu că, pe perioada stării de urgență, Parlamentul nu va putea fi dizolvat, iar autoritățile vor putea umbla la rezervele Băncii Naționale a Moldovei pentru a oferi compensații cetățenilor, a spus Pavel Filip.

Președintele PD, Pavel Filip, este convins că CNESP ar putea să acționeze și fără a institui starea de urgență pentru a stopa răspândirea pandemiei.





UPDATE // Și deputatul grupului „Pro Moldova”, Vlad Cebotari, s-a interesat de planul Guvernului în ceea ce privește activitatea restaurantelor, cafenelelor și hotelurilor, a bisercilor, cimitirelor în perioada sărbătorilor pascale, dar și a piețelor sau a centrelor comerciale.

Premierul interimar a declarat că, deocamdată, elevii vor continua studiile în regim online „până la o dinamică pozitivă a contagiozității” pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, unele slujbe, cum ar fi „utrenia și vecernia”, vor fi organizate în incinta bisericilor, iar restul - în aer liber.

În ceea ce privește activitatea comercială, Ciocoi a spus că vor fi invitați șefii piețelor și ai centrelor comerciale pentru a fi avertizați să respecte măsurile de prevenire a infectărilor, cum ar fi asigurarea a patru metri pătrați pentru fiecare cumpărător și dezinfectarea mâinilor: „Dacă nu - închiși!”.

Aureliu Ciocoi a recunoscut că instituirea stării de urgență nu presupune impunerea unei carantine, ci oferirea posibilității Guvernului „să opereze modificări în buget”, inclusiv pentru a oferi compensații.

„Recunosc, acum nu este în discuție un lockdown”, a spus Aureliu Ciocoi.





UPDATE // Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, i-a cerut premierului interimar să prezinte o „listă concretă” cu acțiunile ce urmează a fi implementate în domeniul comerțului, educației, sănătății în următoarea perioadă, inclusiv măsuri compensatorii pentru cetățenii afectați.

„Ne cereți un cec în alb și nu știm ce o să faceți”, a subliniat Grosu.

Premierul Ciocoi a recunoscut că nu se știe ce urmează, iar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să se întâlnească pentru a decide aceste lucruri abia după o eventuală decizie a Parlamentului în privința instituirii stării de urgență pe teritoriul R. Moldova.





UPDATE // Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, i-a amintit premierului interimar că instituirea unei carantine pentru o perioadă de două săptămâni a fost cerută încă pe 13 martie de către Consiliul Suprem de Securitate, când R. Moldova înregistra „o explozie” a cazurilor de infecție. De atunci au trecut trei săptămâni și Guvernul abia acum a reacționat, iar perioada propusă este de două luni.

Aureliu Ciocoi a spus că a cerut o ședință comună a Parlamentului și Președinției pentru a decide acest lucru.

Premierul interimar a mai solicitat să i se arate în Legea bugetului de stat unde este „un miliard de de lei disponibil” pentru a achita indemnizații de câte o mie de lei pe săptămână angajaților care vor sta acasă timp de două săptămâni, așa cum a recomandat CSS pe 13 martie.





UPDATE // Motivarea necesității instituirii stării de urgență a fost prezentată, de la tribuna Parlamentului, de către premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Potrivit lui Ciocoi, situația pandemică din R. Moldova se agravează, secțiile de Terapie Intensivă (ATI) sunt supraaglomerate, iar medicii extenuați.

Mai mult, deschiderea de noi paturi la ATI ar fi inutilă, fiindcă „nu sunt medici care să preia gestionarea lor”.

Premierul în exercițiu a mai spus că numărul persoanelor decedate din cauza COVID-19 a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, iar formele grave ale bolii reprezintă 8,6%.

Oficialul a făcut referire la o „prognoză nefavorabilă a medicilor”, potrivit căreia în următoarea perioadă am putea avea „80 - 100 de morți pe zi” din cauza noului coronavirus.

„Ieri au fost 46 de decese, plus 18 din regiunea transnistreană sunt 64”, a calculat Aureliu Ciocoi.

Șeful Guvernului în demisie și-a exprimat speranța ca în R. Moldova să nu ajungă tulpina sud-africană a coronavirusului care este „de 200 de ori mai contagioasă ca cea britanică”.





Parlamentul va examina, astăzi, propunerea Guvernului interimar privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

„Guvernul e în demisie și nu poate veni cu inițiative legislative, de aceea proiectul este semnat de un grup de deputați”, a spus socialista Zinaida Greceanîi în debutul ședinței Parlamentului.

În cadrul ședinței urmează a fi examinat și Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind situația pandemică din republică și necesitatea declarării stării de urgență.

Alte subiecte nu au fost incluse în ordinea de zi a ședinței din 31 martie 2021.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md