VIDEO // Maia Sandu, Igor Grosu și Natalia Gavrilița, la „picioarele” lui Mihai Eminescu: „Suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”


Ziua Culturii Naționale, marcată pe ambele maluri ale Prutului în ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, a adunat astăzi conducerea R. Moldova la bustul poetului neamului românesc de pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului.
Președintele Parlamentului Igor Grosu, șefa statului Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița, însoțiți de deputați, au depus în această dimineață flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală.
„Cultura națională este dovada dăinuirii noastre în timp, este mijlocul desăvârșit de afirmare a unui neam în fața lumii. În acest sens, suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”, a declarat spicherul Igor Grosu.
CITIȚI și LISTĂ // Personalități din R. Moldova, decorate de Ziua Culturii Naționale: „Statele mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. Important e să apreciem moștenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinții și bunicii noștri”
Președintele Parlamentului a adus, de asemenea, un omagiu personalităților marcante ale culturii naționale care au decedat în anul ce s-a scurs: scriitorul Nicolae Dabija, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, artistul Iurie Sadovnic și alții: „O pierdere enormă pentru cultura noastră, însă creațiile lor, o valoare inestimabilă, vor dăinui mereu”.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe persoane s-au învrednicit de diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de recunoștință pentru merite deosebite în activitate și contribuție substanțială la dezvoltarea și consolidarea culturii naționale. Printre persoanele decorate se numără artiști plastici, muzicieni, directori ai caselor de cultură, de muzee și biblioteci, bibliotecari, profesori ai școlilor de arte.
Ziua Culturii Naționale a fost instituită în Republica Moldova în anul 2012, sărbătoarea fiind dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale românești.



























