23:57:12 11.08.2022
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, Igor Grosu și Natalia Gavrilița, la „picioarele” lui Mihai Eminescu: „Suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”

Actualitate 15.01.2022 13:15 Vizualizări1859 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, Igor Grosu și Natalia Gavrilița, la „picioarele” lui Mihai Eminescu: „Suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”


Ziua Culturii Naționale, marcată pe ambele maluri ale Prutului în ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, a adunat astăzi conducerea R. Moldova la bustul poetului neamului românesc de pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, șefa statului Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița, însoțiți de deputați, au depus în această dimineață flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală.

„Cultura națională este dovada dăinuirii noastre în timp, este mijlocul desăvârșit de afirmare a unui neam în fața lumii. În acest sens, suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”, a declarat spicherul Igor Grosu.

CITIȚI și LISTĂ // Personalități din R. Moldova, decorate de Ziua Culturii Naționale: „Statele mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. Important e să apreciem moștenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinții și bunicii noștri”

Președintele Parlamentului a adus, de asemenea, un omagiu personalităților marcante ale culturii naționale care au decedat în anul ce s-a scurs: scriitorul Nicolae Dabija, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, artistul Iurie Sadovnic și alții: „O pierdere enormă pentru cultura noastră, însă creațiile lor, o valoare inestimabilă, vor dăinui mereu”.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe persoane s-au învrednicit de diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de recunoștință pentru merite deosebite în activitate și contribuție substanțială la dezvoltarea și consolidarea culturii naționale. Printre persoanele decorate se numără artiști plastici, muzicieni, directori ai caselor de cultură, de muzee și biblioteci, bibliotecari, profesori ai școlilor de arte.

Ziua Culturii Naționale a fost instituită în Republica Moldova în anul 2012, sărbătoarea fiind dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale românești.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ion 15.01.2022 14:27

Minunat ar fi să și studieze opera lui M. Eminescu!!! Opera economică este genială pentru zilele de astăzi și în mod deosebit despre rolul pe care îl au investițiile străine (orice investitor străin are ca obiectiv principal maximizarea profitului și repatrierea acolo unde are biserica, școala, teatrul lui…). La noi toți sunt înnebuniți de tot ce e străin (de la denumiri de firme,produse, nume la un limbaj teribil al jurnaliștilor)… Situația bancar - monetară e similară cu ceea ce analizat profund Eminescu(90 la sută din bănci aparțineau străinilor)!! Despre importanța industriei și necesitatea creșterii valorii adăugate ca și posibilități de a scăpa de colonie - e și Mao actual astăzi!!! De fapt ar trebui să intrăm în pământ de rușine în loc să fim mândri, mândria fiind cel mai mare păcat la Dumnezeu.

Miticu Mitica 15.01.2022 15:45

Mihail Eminovici a ales calea dreapta. A slavit si mandrit frumoasa si deosebita cultura romaneasca. Iar ca el marea majoritate a moldovenilor au procedat asemenea, indiferent de originile lor. MULT E DULCE SI FRUMOASA LIMBA CE-O VORBIM !!!

Miticu Mitica 15.01.2022 15:55

Bucovina e Moldova. Orice agresiune asupra Ucrainei este o agresiune si asupra Bucovinei !!! Mihail Eminovoci - La mormântul lui Aron Pumnul Îmbracă-te în doliu, frumoasă Bucovină, Cu cipru verde-ncinge antică fruntea ta; C-acuma din pleiada-ţi auroasă şi senină Se stinse un luceafăr, se stinse o lumină, Se stinse-o dalbă stea! Metalica, vibrânda a clopotelor jale Vuieşte în cadenţă şi sună întristat; Căci, ah! geniul mare al deşteptării tale Păşi, se duse-acuma pe-a nemuririi cale Şi-n urmă-i ne-a lăsat! Te-ai dus, te-ai dus din lume, o! geniu nalt şi mare, Col? unde te-aşteaptă toţi îngerii în cor, Ce-ntoană tainic, dulce a sferelor cântare Şi-ţi împletesc ghirlande, cununi mirositoare, Cununi de albe flori! Te plânge Bucovina, te plânge-n voce tare, Te plânge-n tânguire şi locul tău natal; Căci umbra ta măreaţă în falnica-i zburare O urmă-ncet cu ochiul în tristă lăcrimare Ce-i simţ naţional! Urmeze încă-n cale-ţi şi lacrima duioasă, Ce junii toţi o varsă pe trist mormântul tău, Urmeze-ţi ea prin zboru-ţi în cânturi tânguioase. În cânturi răsunânde, suspine-armonioase, Colo, în Eliseu

Miticu Mitica 15.01.2022 16:00

Frumoasa cultura slavita si tinuta sus intr-un loc , hulita si persecutata in alt loc. Moldovenii cu harul lor nu au decat un singur loc ...Acolo SUS unde cineva ii iubeste !!! A sosit momentul sa nu ii mai chinuim si pe copii nostrii asa cum ne-au chinuit pe noi si pe parintii nostrii !!! AMIN

Miticu Mitica 16.01.2022 11:31

Ciprian Porumbescu, George Enescu , patrimoniu mondial , profesori ai altor muzicieni din patrimoniul mondial precum Yehudi Menhuin...moldoveni de-ai nostrii, bucovineni, basarabeni...si ei tôt cu origini slave , poloneze si ucrainiene au ales sa slaveasca tara care le-a permis sa isi exprimé talentul si i-a respectat, indiferent de originile lor. Unde ati mai intalnit asimilare forta sub paravanul "sovietic" ? Imnul Albaniei este pe muzica lor, semn ça acolo aromanii sunt prezenti. Sa nu mai permitem nimanui, niciodata sa ne spuna sa vorbim o limba omeneasca..."mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim"...Inainte spre reunirea culturii balcanice (a)romane

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md