VIDEO // PLANUL de dezvoltare a municipiului Chișinău până în anul 2040, prezentat de un candidat la șefia capitalei


Candidatul socialiștilor la funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban, este convins că multe lucruri neplăcute care se întâmplă în Chișinău sunt din cauza că nu există un plan strategic de dezvoltare a municipiului. Astfel, Ceban a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată în fața Primăriei Chișinău, un plan de dezvoltare a capitalei până în anul 2040.
„E vorba de un document complex, elaborat în comun cu echipa de experţi condusă de doctorul în arhitectură, Valeriu Lupașco. În baza acestui plan, va fi posibilă elaborarea politicii urbanistice, care într-adevăr va deveni un element constitutiv al politicii puterii de stat şi a autoadministrării locale în probleme ce ţin de organizarea spaţială şi amenajarea teritoriului Chişinăului”, a declarat Ceban.
Potrivit candidatului la funcția de primar general, prognozarea urbanistică trebuie să aibă la bază programe ce urmează a fi implementate într-o perioadă de 10-15 sau chiar 25 de ani.
„Astfel, planul nostru strategic prevede: dezvoltarea conceptului „Chişinăul - centru al ştiinţei, educației, industriei, administrării şi culturii”, dezvoltarea Chişinăului - bazată pe un potenţial industrial-ştiinţific solid, elaborarea și implementarea unui concept clar de dezvoltare eficientă a reţelei de drumuri şi străzi, salubrizarea orașului, dezvoltarea zonelor recreativ-sportive, reconstrucţia şi renovarea centrului istoric al capitalei, soluţii complexe pentru trotuare, carosabile, alei, pieţe și altele”, a precizat acesta.
Ion Ceban a mai adăugat că o conferinţă de presă nu este suficientă pentru prezentarea în detaliu a Planului de dezvoltare a capitalei până în 2040. „De aceea, voi menţiona doar că el vine cu soluţii concrete ce ţin de: cimitire; reglementarea funcţională şi estetică a havuzurilor; soluţii complexe pentru trotuare, carosabile, forme arhitecturale mici, alei, pieţe; restabilizarea, reconstrucţia şi revitalizarea spaţiilor publice ale oraşului; reconstrucţia şi renovarea mediului istoric centrului capitalei; obiectele de valoare istorică; iluminatul nu doar pentru străzi, alei, bulevarde, pieţe, ci şi pentru clădiri şi edificii: iluminarea de ambianţă a clădirilor şi construcţiilor istorice, a noilor complexe arhitecturale şi a obiectelor de valoare etc”.
Planul integral al lui Ion Ceban puteți să-l găsiți AICI.









































































