22:03:25 28.04.2024
Stiri

VIDEO // „Patimi și sfinți”, documentarul despre cele două state cu aceeași limbă și același popor - România și R. Moldova: „Înainte de 1989, puteai călători la Odesa, la Kiev, dar nu și la Chișinău. Rușii știau chestiunea identitară”

Actualitate 18.03.2024 15:05 Vizualizări1108 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Patimi și sfinți”, documentarul despre cele două state cu aceeași limbă și același popor - România și R. Moldova: „Înainte de 1989, puteai călători la Odesa, la Kiev, dar nu și la Chișinău. Rușii știau chestiunea identitară”


Un film documentar care explică în detalii modalitățile prin care României i-a fost luată o parte din teritoriu și așa au apărut „două state, o limbă, un popor și câteva milioane de patimi” a devenit disponibil publicului larg.

Este vorba despre documentarul „Patimi și sfinți”, o producție „Creativepedia”, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), care prezintă „diagrama emoțională a societății din Republica Moldova raportată la întreg spațiul românesc”.

„Primul zid, cel al ocupației sovietice, a fost impenetrabil. Au știut și unii, și alții. Și românii au știut că e impenetrabil, și sovieticii au știut că trebuie să fie impenetrabil. Înainte de 1989, puteai călători (din România - n.r.) la Odesa, puteai călători la Kiev, dar nu puteai călători la Chișinău decât foarte greu. Rușii știau foarte bine despre ce era vorba. Știau chestiunea identitară, cunoșteau dosarul și, prin urmare, trebuiau să facă zidul acesta cât mai greu de trecut”, explică în documentar prof. Dan Dungaciu, președintele FUMN – Fundația Universitară a Mării Negre de la București.

Potrivit lui Dan Dungaciu, R. Moldova nu este „un stat viabil”.

„Și-a votat neutralitatea cu trupe rusești prinse pe teritoriul R. Moldova, pentru ruși a fost cel mai mare cadou, și și-a continuat periplul spre nicăieri. Când au construit-o (Republica Moldova -n.r.), sovieticii au făcut-o în așa fel, încât să nu fie niciodată un stat viabil. Industria este pe malul stâng al Nistrului, ca să fie sub controlul lor”, a mai explicat profesorul Dungaciu.

Mărturii ale mai multor personalități de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv ale regizorului Vlad Druc, istoricului Ion Varta, deputatului din primul Parlament al R. Moldova, Dumitru Todoroi, dar și ale unor cetățeni care au avut de pătimit direct din cauza ocupației sovietice, vedeți în filmul prezentat mai jos, care se încheie cu fraza „România este tot ce-i va rămâne R. Moldova atunci când i se va lua totul”:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md