12:54:25 29.11.2022
Stiri

VIDEO // Motivul invocat de „Gazprom” pentru REDUCEREA cu o treime a livrărilor de gaze către R. Moldova, RESPINS de autoritățile de la Chișinău: „Moldelectrica” a încheiat contracte de URGENȚĂ cu România și Ucraina pentru livrarea energiei electrice

Actualitate 01.10.2022 10:53 Vizualizări2718 Autor: Ziarul National
VIDEO // Motivul invocat de „Gazprom” pentru REDUCEREA cu o treime a livrărilor de gaze către R. Moldova, RESPINS de autoritățile de la Chișinău: „Moldelectrica” a încheiat contracte de URGENȚĂ cu România și Ucraina pentru livrarea energiei electrice


Compania „Gazprom” a informat autoritățile de la Chișinău despre reducerea cu 30% a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 octombrie cu doar patru ore înainte de a pune acest plan în acțiune, adică vineri, 30 septembrie, la ora 20.00.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că motivul invocat de cei de la „Gazprom” pentru reducerea livrărilor este „o problemă tehnică”.

„Noi cu credem că este argumentat”, a declarat Spînu, adăugând că Moscova pune în aplicare același scenariu din octombrie 2021, când a redus livrările de gaze către R. Moldova tot cu 30%.

În acest an, diferența este că „avem un contract semnat care trebuie respectat și noi ne vom respecta condițiile contractuale”, a afirmat vicepremierul. Potrivit lui Spînu, echipa de juriști a Agenției Proprietății Publice analizează în prezent prevederile din contract, în contextul în care „Gazprom” nu-și îndeplinește obligațiile și ne livrează doar 70% din cantitatea convenită de gaze naturale și „vom avea o opinie săptămâna viitoare” vizavi de relațiile statului cu această companie.

Vicepremierul Spînu a dat asigurări că, în luna octombrie curent, „nimeni nu va fi deconectat de la gaze și energie electrică”.

Pentru a depăși criza energetică, statul va încerca să economisească, iar în caz de necesitate vor fi utilizate rezervele în volum de 53,5 milioane de metri cubi de gaz făcute de „Energocom” și care vor fi stocate săptămâna viitoare în Ucraina și România.

„Moldelectrica a semnaat ieri un contract de livrare de urgență a energiei electrice cu Transelectrica din România. La etapa actuală, deja sunt semnate contracte de urgență referitor la livrările de energie electrică și cu Ucraina, și cu România”, a mai spus ministrul.

Tarifele la gazele naturale și energie electrică vor rămâne cele stabilite anterior.

Amintim că „Moldovagaz” a primit vineri confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi, necesarul pentru ambele maluri ale Nistrului, au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Cât privește energia electrică, pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie, pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie, iar pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna octombrie este de 68,9 USD/MWh.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md