VIDEO // Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani. Fiul lui, Călin, a recitat poezia care ni se potrivește în contextul Centenarului


Poetul Grigore Vieru, decedat acum nouă ani în urma unui accident rutier, ar fi împlinit astăzi 83 de ani.
Elevi, profesori, scriitori, tineri unioniști, dar și soția poetului, Raisa, fiul lor Călin au mers azi la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt unde au depus flori, au recitat poezii și au cântat pe versurile regretatului poet.
Călin Vieru a ținut să recite o poezie pentru copii, scrisă de maestru, care, în opinia lui, ni se potrivește perfect în contextul marcării a 100 de ani de la Marea Unire, când am rămas „singurei, în bătaia ploii, vânturilor...”. Este vorba de „Cântecul puișorului de melc”: S-a stins soarele cel bun, / Eu mă culc, poveşti îmi spun. / Dar niciuna nu-i frumoasă / Greu e singurel în casă!”.
Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Valeriu Matei, ne-a îndemnat să așezăm cartea lui Grigore Vieru „în fața ochilor, ca pe o lumină care ne încălzește”.
CITIȚi și ACASĂ, la Grigore Vieru // „Ani la rând am LĂCRIMAT de fiecare dată când se vorbea despre poet”
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, iar visul său de-o viață a fost Unirea: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”; „Vreau să văd Unirea şi să mor”.
Poetul a fost unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia și ne-a lăsat moștenire poezii care completează fondul de aur al literaturii românești.
Casa în care a copilărit poetul din satul Pererâta a fost transformată în muzeu, iar mai multe licee din R. Moldova îi poartă numele.









































































