VIDEO // EXEMPLU: Ce fac locuitorii din Cărpineni cu GUNOIUL?

Locuitorii din Cărpineni, raionul Hâncești, au înțeles că deșeurile biodegradabile care se acumulează acasă pot fi transformate în compost, adică într-un îngrășământ organic foarte valoros pentru îmbogățirea solului din grădină.
Și nu numai că au înțeles, dar s-au și apucat să facă acest lucru în gospodăriile lor. Asta după ce, timp de șase luni, în această comună din raionul Hâncești a fost realizat proiectul pilot „Compostare în comunitățile rurale", finanţat de Fondul Canadian pentru Iniţiative Locale şi implementat de Centrul Ecologic de Asistenţă şi Instruire, în parteneriat cu Primăria Cărpineni.
Locuitorii au fost instruiți cum să transforme gunoiul în îngășământ organic. În așa mod, deșeurile pe care le scot din gospodărie pentru a fi transportate la gunoiște s-au redus considerabil.
„Acest proiect a rezolvat o problemă pentru familia noastră. Înainte deșeurile de la bucătărie, frunzele și vreascurile din curte și din gradină erau o problemă, nu aveam unde le duce. Instruirea a fost interesantă și foarte utilă și atunci când a fost nevoie am revenit la broșură, din care am înțeles exact cum se prepară compostul", declară Natalia Olișevschi, locuitorare din Cărpineni.
„Instruirea la care am participat m-a motivat să prepar compost acasă despre care consider că are numai avantaje”, adaugă Irina Mutaf.
Managerul proiectului, Sergiu Burcă, susține că pentru a-i învăța pe locuitorii din Cărpineni cum să transforme gunoiul în ceva util a fost desfăşurată o amplă campanie de informare despre procesul de compostare și beneficiile compostului, au fost tipărite și distribuite materiale informative. Totodată, peste 600 de persoane, printre care funcționari publici, consilieri locali, antreprenori, profesori și elevi au participat la un curs de instruire despre compostare. Prin mijlocirea proiectului, 250 de familii și 10 instituții publice au primit gratuit lăzi pentru compost.
Dacă la început în comună erau doar 20 de persoane familiarizate cu compostarea, acum, la final de proiect, în satele Cărpineni și Horjești toată lumea știe ce înseamnă compostrarea deșeurilor biodegradabile.
Un alt produs al proiectului este și documentarul „Compostul: o alegere naturală pentru Cărpineni”, care va fi mediatizat pe larg pentru a face cunoscută această practică folositoare în toată Republica Moldova.







































































