15:33:20 12.04.2024
Stiri

VIDEO // Chirurgii din R. Moldova, intervenție în premieră: Operația a durat mai bine de 11 ore, iar pacientul a fost deja externat din spital

Actualitate 01.04.2024 15:45 Vizualizări1963 Autor: Ziarul National
VIDEO // Chirurgii din R. Moldova, intervenție în premieră: Operația a durat mai bine de 11 ore, iar pacientul a fost deja externat din spital SCR
Poză simbol


Chirurgii de la Spitalul Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” au efectuat recent o intervenție chirurgicală fără precedent în R. Moldova.

Intervenția, care a durat mai bine de 11 ore, a fost extrem de complexă, combinând mai multe tehnici pentru a vindeca un pacient de 68 de ani, diagnosticat cu anevrism toraco-abdominal de aortă, însoțit de două anevrisme de arterii iliace și cu stenoze de artere iliace externe.

„După Revelion, a început să mă doară stomacul. Am chemat salvarea. Înainte nu am avut nicio problemă. Totul a fost spontan. După operație, nu mă mai doare nimic”, a povestit pacientul care s-a aflat mai bine de o lună în spital, iar acum a plecat acasă.Aurel Țurcan, șeful Secției chirurgie vasculară de la SCR „Timofei Moșneaga”, precizează că asemenea operații nu au fost efectuate încă în România sau Ucraina, iar în lume, în special SUA și Japonia, sunt foarte puține.

„Pacientul s-a adresat cu dureri puternice provocate de anevrismul care penetra coloana vertebrală. Totodată, era o iminență de ruptură a acestui anevrism”, a explicat Aurel Țurcan, adăugând că, pentru a salva bărbatul, din Germania a fost comandată o endoproteză potrivită.

Din echipa medicală care a realizat intervenția au făcut parte medici chirurgi vasculari și endovasculari Aurel Țurcan, Sorin Barat, șeful Cabinetului chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională, Ștefan Manica; medicii rezidenți Ion Bodiu și Maxim Tran, medicii anesteziologi Draghici Mihai și Vasile Ciubotaru, precum și asistentele de operație Angela Cojușneanu, Elena Naframiță, Cristina Plotnicu și Tatiana Spînu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md