07:13:26 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Chimicale rusești în valoare de 144 de milioane de lei, puse sub sechestru în R. Moldova într-un dosar deschis pentru spălare de bani: Găgăuzia le dorea ca „ajutor umanitar” din partea Moscovei

Actualitate 15.02.2024 13:23 Vizualizări1951 Autor: Ziarul National
VIDEO // Chimicale rusești în valoare de 144 de milioane de lei, puse sub sechestru în R. Moldova într-un dosar deschis pentru spălare de bani: Găgăuzia le dorea ca „ajutor umanitar” din partea Moscovei


Peste 20 de mii de tone de chimicale de calitate îndoielnică din Federația Rusă ar fi fost introduse în R. Moldova cu încălcări ale legislației și păstrate necorespunzător.

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni economice ai Inspectoratului Național de Investigații au desfășurat, în comun cu procurorii, percheziții în patru localități din raioanele din Edineț, Florești și Cahul „într-un dosar de spălare de bani și păstrare necorespunzătoare a peste 20 000 000 kg de îngrășăminte (inclusiv NPK) și sulfat de amoniu, ce ar fi de calitate îndoielnică”.

Poliția estimează că substanțele chimice importate din Rusia și alte state de către o companie fondată de cetățeni ai Moldovei și Rusiei ar valora peste 144 000 000 de lei.

„În rezultatul perchezițiilor la depozite din Edineț, Florești și Cahul, substanțele păstrate necorespunzător sub cerul liber au fost ridicate, precum și saci cu mostre de substanță granulată ce urmează a fi supusă expertizării. De asemenea, din oficiul din Chișinău au fost ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, dar și purtători de informație și dispozitive de comunicare”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Aceeași sursă anunță că procurorii i-au atribuit unui factor de decizie de la Chișinău statutul de bănuit în acest caz.Ziarul NAȚIONAL a scris recent că autoritățile din Găgăuzia au solicitat oficial „ajutor umanitar” direct Federației Ruse, ignorând guvernarea centrală a R. Moldova, indicând la chimicale rusești care sunt deja în R. Moldova.

Serghei Ibrișim, șeful Direcției responsabile de complexul agorindustrial al UTA Găgăuzia, a expediat, pe 17 ianuarie curent, o scrisoare pe numele ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cerând fertilizanți din Federația Rusă, care să fie distribuiți anume prin intermediul companiei rusești „Evrohim”. Potrivit funcționarului, Găgăuzia are în prezent semănate 40 000 de hectare cu culturi de iarnă pentru care e nevoie de 100 de kilograme de fertilizanți la hectar.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md